22. jun 2023.22. jun 2023.
Svetski dan davalaca krvi
Crveni krst opštine Vladimirci svečarski obeležio

Svetski dan davalaca krvi

Opština darovala satove za 50 i više davanja krvi
Crveni krst opštine Vladimirci upriličio je na Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi i prigodne nagrade iskazanim humanistima u danu pod sloganom „BEZ DOBROVLjNIH DAVALACA KRVI , ŽIVOTU SU RUKE VEZANE“.

Sekretar Crvenog krsta opštine Petar Popović pozdravljajući davaoce krvi istakao je da ima oko 1.000 registrovanih davalaca a da se godišnje održi 10 redovnih akcija. Uz zahvalnost Opštini, Domu zdravlja, Posavotamnavskoj srednjoj školi, Manastiru Kaona i crkvenoj opštini Provo, te Udruženju penzionera podsećajući na krilaticu „UMESTO KRVI NEMA LEKA, DAJ I TI BUDI APOTEKA“. Vredno je istaći da su prisutni davaoci sa teritorije Opštine dali oko 1.100 jedinica krvi i spasli toliko života, u svetskoj familiji od 80 miliona davalaca.



Predsednik opštine Goran Zarić je uručio satove, dar opštine, ali i priznanja koje je obezbedio Crveni krst:

-Ovo je samo gest koji se ne da uporediti sa davanjem krvi. Mi kao Opština imamo zavidan broj davalaca krvi, ali priznanja su samo putokaz za mlađe generacije kako se može biti human u najtežim situacijama. Mi smo tu da sve podržimo i kažemo davaocima krvi, veliko hvala, zadovoljan je bio Zarić. Satove su uz prigodni dar Crvenog krsta dobili: Vesna Živanović, Vesna Đurić, Vladan Milošević, Mirko Pantelić, Zoran Nešić, Darko Popović i Andrija Gajić a priznanja za 35 davanja krvi: Vesna Đurić, Darko Glišić, Milenko Živković, Aleksandar Ivanković, Zoran Nešić, Darko Popović, Slavko Stanojević, za 20 davanja krvi Ljupko Babić, Dragan Belanović, Milan Bogdanović, Velibor Kocić, Dragan Mandić, Milan Pantelić, Željko Smiljković, Radenko Stanković, Milomir Živković, Slobodan Đurić, Borivoj Đuričić, Marko Jeremić, Milan Jovanović, Branka Kuzmanović, Jakov Maksimović, Nikola Mandić, Darko Popović, Slavica Savić i Milena Tanasić, a za deset davanja krvi Slavica Mirković, Slavica Mijatović, Đorđe Petrović i Biljana Zečević.

Od onih koji su obežili dan davalaca krvi, 10 puta krv je dao i Đorđe Petrović iz Belotića:Teško je opisati lepotu davanja krvi a priznanje obavezuje. I supruga je davalac krvi i to nas porodično ispunjava.
U niski vrednih 20 puta krv je dao Borivoje Đuričić iz Jalovika:sve je počelo još u vojsci potom i u Beogradu, a onda redovno u Vladimircima. Svima preporučujem da redovno daju krv.
Sat i priznanje Crvenog krsta je dobio i Vladan Milošević uz Slavicu Mirković i član lokalne samouprave:
Uvek sam osećao tu potrebu za humanošću i time sam prezadovoljan. Moram istaći i da svih troje moje dece daju krv. Sam čin davanja je uzvišen a priznanje samo dodatna obaveza koju ću sa zadovoljstvom ispunjavati.


Svečarski dan uz organizaciju dostojnu datuma, ostaće za putokaz potencijalnim davaocima krvi, koja zavek život znači.
S.K.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa