22. jun 2023.22. jun 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ODRŽANA 21. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA ŠAPCA

Rebalans zbog većih prihoda

„Nezavisni revizor je dao pozitivan izveštaj za poslovanje grada. Ponosan sam što su u prošloj godini urađene velike kapitalne stvari“ naveo je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić. „Ova sednica Skupštine za nas je bila značajna, zbog toga što smo predložili amandman za koji smatramo da je jako bitan. Žao nam je što nije usvojen, ali postoji nada da će se razmatrati prilikom planiranja sledećeg budžeta“ istakao je Dragan Stanković, odbornik Inicijative Selo - grad
Na, 21. sednici Skupštine grada, održanoj prošlog četvrtka, usvojen je rebalans budžeta za ovu godinu, završni račun za prethodnu godinu i još 18 tačaka. Rebalns budžeta je rađen zbog nešto većih prihoda od planiranih.

-Završni račun je pokazao da je grad izuzetno dobro poslovao u prethodnoj godini i da smo 26 odsto budžeta utrošili na kapitalne investicije. Nezavisni revizor je dao pozitivan izveštaj za poslovanje grada. Ponosan sam što su u prošloj godini urađene velike kapitalne stvari. Kada se radi o rebalansu budžeta za ovu godinu, razlog su pre svega sredstva koja smo dobili od Ministarstva za zaštitu životne sredine. Dobili smo 150 miliona za sanaciju deponije na Dudari i to je najveći projekat koji smo ove godine dobili on nekog ministarstva. Mi smo na to uložili još 50 miliona. Za nekoliko dana će biti raspisana javna nabavka i verujem da ćemo vrlo brzo krenuti sa radovima, čiji je rok za završetak 12 meseci, naveo je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Direktori javnih preduzeća izneli su informacije o stepenu usklađenosti prlaniranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja za prva tri meseca ove godine. Negativan saldo izkazala su dva preduzeća JKP “Stari grad“ i JKP “Vodovod“.

-JKP “Stari grad“ imao je manje prihode bog sezonskih poslova koji nisu obavljani. JKP “Vodovod“ imao je deficit zbog poslova koji su započeti, ali nisu realizovani, pre svega zbog vremenskih uslova. “Vodovod“ je počeo da radi novu vodovodnu mrežu, urađeno je više od 8 kilometara, a očekujemo da u toku ove godine bude urađeno 22 kilometra, rekao je gradonačelnik Pajić.

Na dnevnom redu važne odluke
Predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić istakao je da je ova sednica veoma značajna i da se raspravljalo o važnim temama. Smatra da se vodio kvalitetan dijalog o svim bitnim temama.
-Finansije su stabilne, što smo videli po izveštaju o završnom računu za 2022. godinu. Imali smo i rebalans iz najboljeg mogućeg razloga, a to je povećanje prihoda. Videli smo i kako posluju javna preduzeća. Na ovoj sednici smo doneli i nova planska dokumenta, što govori o razvoju grada, ali i strateška dokumenta, kao i odluke vezane za normalno funkcionisanje ustanova u gradu, rekao je Nemanja Pajić.


Na ovoj sednici od odbornika opozicije učestvovao je samo Dragan Stanković iz Inicijative “Selo - grad“, koji je kritikovao, ali i davao konstruktivne predloge. Inicijativa je ponela i amandman na rebalans budžeta - besplatan gradski prevoz za sve srednjoškolce iz seoskih i dve prigradske mesne zajednice. Amandman nije prihvaćen, ali su dobili dogovor da se tako nešto može planirati kada se bude planirao budžet za narednu godinu, kao i da, ukoliko se takva odluka donese, važiće za sve srednjoškolce bez obzira sa kog područja.

-Ova sednica Skupštine za nas je bila značajna, zbog toga što smo predložili amandman za koji smatramo da je jako bitan. Žao nam je što nije usvojen, ali postoji nada da će se razmatrati prilikom planiranja sledećeg budžeta, pa čak i da se obuhvate svi srednjoškolci, što će Inicijativa “Selo - grad“ oberučke prihvatiti. Mislim da građani ne vide velike dobrobiti od velikog priliva novca u budžet. Ukoliko se ovim tempom nastavi razvoj sela trebaće nam 40 godina da dostignemo nivo na kom su sela u Sloveniji sada, rekao je Dragan Stanković.

Vladajuća većina još jednom je izrazila žaljenje što i ostali odbornici opozicije ne učestvuju u skupštinskim zasedanjima.

-Dobro je da čujemo i glas opozicije. Ja zaista žalim što ljudi koje su građani birali da ih zastupaju u Skupštini grada to ne čine. Argumentima smo pobijali sve populističke želje opozicionih odbornika, koji za vreme svoje vlasti nisu ništa uradili. Politika koju grad vodi u poslednje dve i po godine je politika realnih obećanja i njihovih ispunjenja, rekao je gradonačelnik.

Odbornici su izglasali i operativni plan odbrane od poplava na vodotocima drugog reda na teritoriji grada, kao i predlog odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca. Usvojen je i izveštaj o radu Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca za prošlu godinu, ali i strategija bezbednosti saobraćaja na putevima grada Šapca za period od 2023. do 2026. godine.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa