28. septembar 2023.28. sep 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PROMOCIJA DOKUMENTARNOG FILMA I TRIBINA

Jezik i stvarnost

Očekuje se, na osnovu Zakona o rodnoj ravnopravnosti, da institucije i mediji zvanično počnu da koriste rodno osetljiv jezik do 2024. godine
U sali Kulturnog centra Šabac, promovisan je dokumentarni film Jezik i stvarnost, nakon čega je usledila diskusija o rodno osetljivom jeziku. Ovo je četvrta promocija koju organizuje Misija OEBS-a u Srbiji u saradnji sa Umetničko-produkcijskom grupom ShockART. Posle Novog Sada, Užica i Vranja, pre Beograda, u Šapcu.

- Rodno senzitivni jezik je važan za uspostavljanje rodne ravopravnosti u Srbiji. Način na koji govorimo je i način na koji gledamo žene i muškarce. Pored važnosti za društvenu promenu, rodno senzitivni jezik biće i obaveza po Zakonu o rodnoj ravnopravnosti. Ovo je tribina, promocija ideje, razgovor sa građanima i građankama Šapca i predstavnicima institucija gde ćemo prodiskutovati važnost celog koncepta i sagledati otpore – šta je to što ljudima smeta, ili nedostaje, kaže Biljana Maletin, ekspertkinja i aktivistkinja za rodnu ravnopravnost.

Foto: "Glas Podrinja"


Umetnička grupa ShockART , partner na ovom projektu, producirala je film Jezik i stvarnost. Režiju potpisuje Olovera Miloš Todorović.

- Promociju rodno osetljivog i nediskriminatornog jezika započeli smo snimanjem dokumentarnog filma Jezik i stvarnost, koji smo prikazali u velikim gradovima u Srbiji, a potom su usledile diskusije na fakultetima, što je rezultiralo video klipovima koji su deljeni na društvenim mrežama. Očekuje se, na osnovu Zakona o rodnoj ravnopravnosti, da institucije i mediji zvanično počnu da koriste rodno osetljiv jezik do 2024. godine. Zato smo ove godine fokusirani na medije i lokalne samouprave, koji su u obavezi da preuzmu rodno osetljiv jezik, ali i na edukaciju građanki i građana koji nedovoljno poznaju ili nisu dovoljno inforisani u vezi sa ovom temom. Svi događaji biće dokumentovani u okviru dvadeset video klipova koji će biti distribuirani putem društvenih mreža.

Foto: "Glas Podrinja"


Po završetku ovog događaja, u simulaciji TV ekrana fotografisaćemo sve prisutne. To radimo u svim gradovima i na svim promocijama sa ponuđenom rodno osetljivom rečju koju izaberu, a za koju smatraju da joj nije mesto u upotrebi, ili nisu sigurni, ili misle da je njena upotreba podrazumevajuća, ističe Olivera Miloš Todorović, koja je osnovala Umetničko-produkcijsku grupu ShockART.
M.F.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa