2. novembar 2023.2. nov 2023.
Vicešampioni Finske (foto: svenska.yle.fi)

Vicešampioni Finske (foto: svenska.yle.fi)

RUKOMET: EVRO KUP

Šapčani na Fince

Pred Metaloplastikom je dug i nezgodan put u Finsku u borbi za osminu finala EHF kupa. Žreb je odredio da rival Šapčanima u šesnaestini finala bude finski BK 46 iz grada Karis na jugu Finske.
Poput Metaloplastike Eliskir i Finci su do ove faze stigli bez borbe. Zbog ratnih sukoba u Izraelu takmičenje je napustio izraeslki Holon Juvalin, koji je trebao da bude rival Finaca u drugoj rundi.

Sećanje na 2014.
Jedini bolji tim od BK 46 u Finskoj je Rihilahti Koks, šampion države. Upravo ovog rivala Metaloplastika Eliskir je eliminisala u četvrtfinalu ondašnjeg Čelendž kupa 2014. godine. Nakon poraza u Finskoj od pet razlike, šabačka ekipa je slavila u Zorki sa šest golova razlike. Kasnije je Metaloplastika igrala u finalu.


Šapčani će u hali „Zorka“ 25. ili 26. novembra imati priliku da upoznaju trenutno drugoplasiranu ekipu Finske i tim sastavljen od domaćih igrača, uz samo jednog internacionalca, Igora Skibe iz Ukrajine, uz naturalizovanu braću na poziciji levog krila Ivana i Džonatana Rosa. Predvodi ih finski stručnjak Andreas Runberg, nekadašnji reprezentativac Finske, koji poput Vladana Matića trenira klub u rodnom gradu i klub u kojem je počeo karijeru. Igrao je još u Elverumu u Norveškoj, odnsono Koksu u Finskoj.

M. Gavašelišvili (foto: RK Metaloplastika)


Redovni su učesnici evropskih takmičenja, uglavnom je šesnaestina finala bila vrhunac, no 1994. su igrali u osmini finala Kupa kupova. Prethodne sezone su u 1/16 finala Evro kupa eliminisani od kasnijeg finaliste, Nerboa iz Norveške. Revanš je u Finskoj 2. decembra. Nostalgičniji ljubitelji će primetiti opremu BK 46 koja je vrlo slična onoj Atletiko Madrida, crveno-beli dresovi i plavi šortsevi.
D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa