2. novembar 2023.2. nov 2023.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ODRŽANA VELIKA VATROGASNA VEŽBA „PRNjAVOR 2023“

Motivisani i spremni da pomognu

„Pripadnici Sektora za vanredne situacije Odeljenja za vanredne situacije Šabac, zajedno sa DVD-ima formiranim na tritoriji Mačvanskog okruga, pokazali su čime raspolažu i na koji način učestvuju u akcijama zaštite i spasavanja stanovništva“, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Ivan Spajić. „Svi naši dobrovoljni vatrogasci su obučeni, pripremljeni. Očekujemo da će država u narednom periodu još više ulagati u nas“, rekao je predsednik Vatrogasnog saveza Srbije Dragan Ćapin. „Na vežbi se videlo da imamo dosta mladih, motivisanih ljudi, koji su spremni da priteknu u pomoć svojim sugrađanima u vanrednim situacijama“, rekao je član Gradskog veća Zoran Zdravković
Javno pokazna vežba gašenja požara na otvorenom prostoru i početnog šumskog požara sa elementima evakuacije i zbrinjavanja povređenih “Prnjavor 2023” održana je u subotu u Prnjavoru. Pored profesionalnih vatrogasnih jedinica Vatrogasno-spasilačkog bataljona Šabac, u vežbi su učestvovala dobrovoljna vatrogasna društva “Grušić“, “Vidojevica“ iz Lešnice, “Loznica“, “Mika Vitomirović“ iz Bogatića i “Prnjavor“ koje je još u fazi formiranja, kao i Crveni krst Šabac.

Ovakva vežba prvi put je održana na teritoriji grada Šapca. Akcenat je stavljen na spremnosti i obučenost dobrovoljnih vatrogasnih društava za akcije zaštite i spasavanja.

Foto: "Glas Podrinja"


-Pripadnici Sektora za vanredne situacije Odeljenja za vanredne situacije Šabac, zajedno sa DVD-ima formiranim na tritoriji Mačvanskog okruga, pokazali su čime raspolažu i na koji način učestvuju u akcijama zaštite i spasavanja stanovništva. Sa nama su i predstavnici Vatrogasnog saveza Srbije, koji pruža veliku podršku i pomoć DVD-ima, koja su pod njihovim okriljem. Predstavnici Sektora za vanredne situacije takođe uvek pruža podršku i pomoć DVD-ima u svim njihovim aktivnostima. Crveni krsta nam pomaže u svim vežbama. Grad Šabac je od početka bio uz DVD-e formirane na terotroji grada. Do sada je to bio “Grušić“, a “Prnjavor“ će u narednom periodu biti obučen i stavljen u punu mobilnost i moći će da se uključi u akcije zaštite i spasavanja, rekao je načelnik Odeljenja za VS Ivan Spajić.

Foto: "Glas Podrinja"


Predsednik Vatrogasnog saveza Srbije Dragan Ćapin naveo je da ranije nije bilo moguće da DVD-i rade zajedno sa profesionalcima, te da je to postalo praksa tek pre par godina.

-To govori da država računa ozbiljno na nas, dobrovoljne vatrogasce i tokom poslednje četiri godine od države smo dobili oko 300 miliona dinara. Za nas su to ogromna sredstva, pogotovu kada se uzme u obzir da 10 godina pre toga nismo ništa dobijali. Svi naši dobrovoljni vatrogasci su obučeni, pripremljeni. Očekujemo da će država u narednom periodu još više ulagati u nas. Odobren nam je jedna projekat od 25 miliona dinara i sve to ćemo uložiti u društva u osnivanju, kojima je sve potrebno, od prostora, vozila, opreme. Na ovom prostoru ima dosta dobrovoljaca, ali ih ne pratimo adekvatno opremom i sredstvima, rekao je Ćapin.

Foto: "Glas Podrinja"


Grad Šabac je od početka shvatio značaj dobrovoljnih vatrogasnih društava i ne samo da pomažu u njihovom formiranju, nego i aktivno podstiču formiranje novih. Predstavnici grada na ovom događaju bili su zamenik gradonačelnika Blaža Knežević i član Gradskog veća zadužen za bezbednost Zoran Zdravković.

Foto: "Glas Podrinja"


-Cilj ove vežbe je provera osposobljenosti, obučenosti i opremljenosti DVD-ova sa teritorije grada Šapca i okolnih opština. Pored dva postojeća “Grušića“ i “Prnjavora“ planiramo i formiranje DVD-a na teritoriji Posavotamnave. Grad je prepoznao da u sektoru protivpožarne zaštite postoje problemi vezani za bezbednost i da bismo povećali stepen bezbednosti, zajedno sa MUP-om, Sektorom za VS i Vatrogasnim savezom Srbije, smo krenuli u formiranje, opremanje i obučavanje DVD-a. Takvo opredeljenje se pokazalo opravdanim, što najbolje pokazuje primer DVD “Grušić“, koje je za manje od godinu dana imalo više od 40 intervencija, kako napožarima na otvorenom, tako i na sprečavanju posledica elementarnih nepogoda. Očekujemo da će u kratkom roku i DVD “Prnjavor“ u punom kapacitetu krenuti njihovim stopama i opravdati naše poverenje. Na vežbi se videlo da imamo dosta mladih, motivisanih ljudi, koji su spremni da priteknu u pomoć svojim sugrađanima u vanrednim situacijama, rekao je Zdravković i zahvalio gradonačelniku Šapca Aleksandru Pajiću, načelniku Odeljenja za VS Ivanu Spajiću i predsedniku VSS Draganu Ćapinu bez čije pomoći ne bi mogli da formiraju DVD-e.

Foto: "Glas Podrinja"


Pomoć u organizaciji vežbe pružila je i Mesna zajednica Prnjavor.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa