9. novembar 2023.9. nov 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Međuopštinski istorijski arhiv u novom ruhu

Pripreme za godinu jubileja

Uz pomoć lokalne samouprave obojena je fasada i uređena stolarija na zgradi, što su prvi obimniji radovi nakon 15 godina, ističe direktorka Arhiva Svetlana Stanković i dodaje da su radovi realizovani uz podršku Grada i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu
Zgrada Međuopštinskog istorijskog arhiva u Šapcu, podignuta 1865. godine kao „Prva okružna bolnica Kneževine Srbije“. Zdanje iz 19. veka u Ulici Vojvode Mišića 18/a, pod zaštitom države kao kulturno dobro od velikog značaja nedavno je dobilo novo ruho. Uz pomoć lokalne samouprave obojena je fasada i uređena stolarija na zgradi, što su prvi obimniji radovi nakon 15 godina, ističe Svetlana Stanković, direktorka Arhiva, i dodaje da su radovi realizovani uz podršku Grada i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu. Ovo je samo deo planiranih radova na zdanju.

Foto: Glas Podrinja


Arhiv u novom sjaju
Odlukom Gradskog narodnog odbora Šabac, 1952. godine, osnovana je Državna arhiva Šabac. Tokom narednih godina menjani su nazivi i organizaciona struktura, ali ne i osnovna delatnost i nadležnost, zaštita i čuvanje arhivske građe. Od osnivanja Arhiv je menjao lokacije sve do 1981. godine kada je za ovu namenu opredeljen deo zgrade „Stare bolnice“. Kako dodeljen prostor nije ispunjavao osnovne uslove zaštite arhivske građe, posle završene rekonstrukcije 2008. godine “Stare bolnice“ data je na upotrebu Arhivu u potpunosti do trenutka kada je deo lokalne samouprave preseljen u ovo zadnje.

-Prethodni čelnici Grada, iz samo njima poznatih razloga, odlučili su da na spratu Arhiva bude kancelarija gradonačelnika, predsednika Skupštine grada, gradskih većnika. To je bio veliki problem, ne samo za one koji dolaze u ovu ustanovu, već i za zaposlene. Sadašnji gradonačelnik dr Aleksandar Pajić uvideo je značaj Arhiva, kako za Šabac, tako i za susedne opštine, te je doneo odluku da se gradska administracija vrati u zgradu Gradske uprave u Gospodar Jevremovoj ulici - pojašnjava Svetlana Stanković i dodaje da je u proteklom periodu uz podršku Grada adaptiran galerijski prostor na spratu, postavljeno led osvetljenje u dvorištu, nova računarska i druga oprema neophodna za rad zaposlenih.

Foto: Glas Podrinja


-Sve radove koje smo imali Grad je finansirao, a mi smo se trudili da što efikasnije rasporedimo sredstva i što više radova realizujemo. Novac za radove dobili smo od Grada, za fasadu i saniranje prozora sa prednje strane i bočne do Medicine rada. U planu za narednu godinu je završetak saniranja stolarije zadnjeg dela zgrade i sređivanje ograde. Prozori koji se nalaze na drugoj strani Arhiva su takođe u jako lošem stanju, te im je potrebna sanacija, jer 15 godina ništa nije rađeno. Verujem da ćemo i od Ministarstva kulture dobiti sredstva za nove radove, kao i od Grada Šapca. Svesni smo da nismo jedina ustanova kuture u gradu, da su neophodna sredstva, ali želimo da zgrada vrati svoj stari sjaj - zaključuje Svetlana Stanković i napominje da će Arhiv 2025. godine obeležiti jubilej, 160 godina od izgradnje zdanja „Stare bolnice“.

-Nadam se da ćemo sve planirano ostvariti do godine jubileja kada smo i domaćini skupa arhivističkih društava iz Srbije i regiona. Drago nam je što ćemo ugostiti arhiviste, razmeniti iskustva, pokazati kako naša ustanova funkcioniše i sve ono što čuvamo. Međuopštinski istorijski arhiv poseduje bogat Fond dokumenata ne samo iz Mačvanskog okruga, već i čuva dokumente vredne za istoriju Srbije.

Foto: Glas Podrinja


Fondovi kao blago Arhiva
Proteklih decenija, uprkos nepovoljnim uslovima i malom broju zaposlenih, prikupljena je i sređena velika količina arhivskog materijala od neprocenjive vrednosti. Zaposleni u ovoj ustanovi, čuvari kulturne baštine, svesni su značaja svoje profesije, te zajedničkim radom doprinose razvoju ustanove.

-Veliki je obim posla zbog brojne dokumentacije koju imamo. Svesni smo da je cilj svakog ko dođe u Arhiv da u što kraćem roku dobije željeni dokument. Trudimo se da to i ispunimo. Ovo je karakteristična ustanova sa više različitih sektora, što zahteva veći broj stručnih zaposlenih. Zbog zabrane zapošljavanja na republičkom nivou nismo u mogućnosti da angažujemo mlade stručnjake. Nadam se da će se to u naredom periodu promeniti i da ćemo brže digitalizovati fondove, što je neophodno za građane, istraživače - zaključila je direktorka Arhiva.

Uz redovne aktivnosti, publikovanje arhivske građe, organizovanje izložbi, tribina i drugih sadržaja Međuopštinski istorijski arhiv u Šapcu čuvar je kulturne baštine, istorije i prošlosti Mačvanskog okruga, ali i Srbije.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa