14. februar 2024.14. feb 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

DRUGA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA ŠAPCA

Najveći budžet u istoriji

Pored kapitalnih investicija, odvajamo ogromna sredstva za obrazovanje. Samo za predškolsko obrazovanje nastavljamo trend pada izdvajanja za troškove boravka dece u vrtiću. Roditelji će i ove godine 10 odsto manje sredstava davati za boravak deteta u
vrtiću u odnosu na prethodnu godinu
Najveći budžet u istoriji grada Šapca, u iznosu od 6.794.565.180 dinara usvojen je na drugoj sednici Skupštine grada Šapca. Na dnevnom redu je bilo ukupno 16 tačaka. Odbornici liste “Šabac protiv nasilja“ nisu prisustvovali ni ovoj sednici.

Kako je rekao gradonačelnik dr Aleksandar Pajić, usvojeni budžet je i kapitalni i razvojni. Naveo je da su njim obuhvaćeni svi stanovnici Šapca i da su značajna sredstava izdvojena i za obrazovanje, poljoprivredu, socijalnu zaštitu, sport, kulturu.

Foto: Glas Podrinja


-Ponosni smo zbog toga i 28, 35 odsto budžeta biće utrošeno za kapitalne investicije. Evropski budžeti koji imaju oko 30 posto su baš takvi kapitalni i razvojni. Nismo zaboravili sve grupe stanovništva i trudimo se da politika grada u poslednje tri godine bude politika i u naredne četiri godine. Pored kapitalnih investicija, odvajamo ogromna sredstva za obrazovanje. Samo za predškolsko obrazovanje nastavljamo trend pada izdvajanja za troškove boravka dece u vrtiću. Roditelji će i ove godine 10 odsto manje sredstava davati za boravak deteta u vrtiću u odnosu na prethodnu godinu. Izdvajamo oko 870 miliona dinara na godišnjem nivou za predškolsko obrazovanje. Tu su i osnovne i srednje škole. Trudimo se da kvalitet obrazovnih ustanova bude na najvišem nivou, jer obrazovanje je prioritet ovog grada. Za poljoprivredu je izdvojeno 120 miliona i s tim novcem možemo da sprovedemo sve mere Odeljenja poljoprivrede i projekte koji su prioritet. Tu je i socijalna zaštita, sport, kultura, sve što je bitno za funkcionisanje čitavog grada, naveo je Pajić.

Najveći budžet u istoriji grada Šapca, u iznosu od 6.794.565.180 dinara usvojen je na drugoj sednici Skupštine grada Šapca


Predsednik Skupštine Nemanja Pajić ocenio je da je sednica bila dinamična. Najavio je skoro ponovno zasedanje kako bi se na vreme doneli programi poslovanja javnih preduzeća.

Foto: Glas Podrinja


-Ulazimo u rad koji svi očekuju od skupštine, donošenje važnih odluka u korist građana Šapca. Sve ustanove naslonjene na budžet su ovo priželjkivale. Na radost svih usvojen je najveći budžet u istoriji grada, što znači da ima novca za realizovanje svih zamišljenih projekata u ovoj godini. Zbog izbora, donosi se budžet onda kad nismo navikli, pa ćemo morati ubrzano da radimo. Očekujem nove sednice Skupštine kako bismo usvojili planove poslovanja javnih preduzeća i sve ostalo kako bi se normalno funkcionisalo. Aktuelna politička situacija se prelila na lokalni parlament, imali smo udaljavanje od tema, što je i prilika da građani vide kako ih odbornici zastupaju, istakao je predsednik Skupštine grada.

Odbornička grupa Udruženi pobeđujemo i Novi DSS glasala je protiv budžeta. Smatraju da je on neracionalan i da bi trebalo da bude bolje raspoređen.

-Dobili smo 138 strana sa fontom četiri i pet, vrlo sitan materijal, što nam nije dalo mogućnost da radimo, jako teško smo mogli da obradimo te informacije. Drugo, smatramo da je budžet neracionalan i da nam nije dovoljno razjašnjen. Možda je dobra stvar što će udžbenici učenicima prvog razreda biti ponovo dodeljeni, ali mislim da je omalovažavajuće za sve ostale razrede osnovne škole koji po zakonu imaju pravo na besplatno školovanje da i oni ne dobiju te udžbenike, pogotovo što od petog do osmog oni mogu da se nasleđuju, samo od prvog do četvrtog oni se popunjavaju. Nismo dobili obrazloženje za izuzetno visok budžet Turističke organizacije Šapca koji je oko 83 i po miliona, nasuprot malom izdvajanju za šest kulturnih institucija. Taj disparitet između dva budžeta nije razjašnjen, a pre svega nam trebaju ulaganja u kulturu, kulturne obrasce i kulturni narativ. Zanimljivo je da je škola iz koje ja dolazim (Medicinska) ponovo dobila novac za rekonstrukciju sale, a ne poseduje kabinet fizike, dok ostale škole nisu toliko zastupljene. Budžet bi trebalo da bude drugačije raspoređen i da na taj način odgovara potrebama škole. Neke stavke u budžetu su odjednom izuzetno porasle, navela je odbornica Tatjana Marković Topalović.

Foto: Glas Podrinja


Donete su i dve kadrovske odluke. Na mesto vršioca dužnosti direktor Šabačkog pozorišta imenovana je Aleksandra Delić, diplomirani menadžer iz Šapca, umesto dosadašnjeg Vladimira Vasilića koji je razrešen dužnosti. Umesto Branka Filipovića, dosadašnjeg direktora Centra za stručno usavršavanje Šabac, imenovan je Marko Panović, diplomirani pravnik iz Šapca.

Odbornici su usvojili i odluku o lokalnim naknadama za korišćenje javnih površina kojima su ustanovljene nove cene naknada.
M.M./D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa