14. februar 2024.14. feb 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

ODRŽANA KONSTITUTIVNA SEDNICA SKUPŠTINE OPŠTINE KOCELjEVA

Matić predsednik, Janković zamenik

Prošle srede održana je prva, konstitutivna sednica Skupštine Opštine Koceljeva kojoj je prisustvovalo 29 od ukupno 31 odbornika.

U novom sazivu Srpska napredna stranka ima 22 predstavnika i dvotrećinsku većinu. Po prvi put u odborničkim klupama našlo se sedam predstavnika sa liste “Za spas Koceljeve” koju je kandidovao Srpski pokret Dveri, dok su dva odbornika sa liste Socijalističke partije Srbije.

Nakon verifikacije mandata i polaganja zakletve, koceljevačka skupština usvojila je predlog vladajuće većine da predsednik lokalnog parlamenta ponovo bude Veroljub Matić koji je i narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije. Jedini kandidat za ovu funkciju dobio je podršku 24 odbornika, dok je pet njih glasalo protiv.

Skupštinsko rukovodstvo, Foto: Glas Podrinja


Odbornik opozicije Slađan Živanović prethodno je pozvao predstavnike u parlamentu da ne podrže predlog za kandidaturu Veroljuba Matića za predsednika skupštine opštine tvrdeći da je Koceljeva u zadnjih 20 godina pod njegovom vlašću nazadovala.

Odgovarajući na Živanovićeve reči odbornik vladajuće stranke i dosadašnji predsednik opštine Koceljeva Dušan Ilinčić istakao je da se u Koceljevi radilo pre, tokom i posle izbora te da je na području opštine trenutno aktuelno preko 20 gradilišta.

Nakon što je izabran za predsednika SO-e Veroljub Matić je pozvao sve u parlamentu da rade za dobrobit opštine jer su ih zbog toga građani i birali i dodao da su obavezni i dužni tako da rade.
–Ja ću težiti kada budem predsedavao da bude jedna demokratska atmosfera i da u njoj doprinesemo da odluke koje donosimo na skupštini budu najbolje za narod, za izvršne organe, za javni sektor, za privredu, za infrastrukturu...Narodna volja se mora ispoštovati. Želim da ova skupština radi prema pravilima koja doprinose razvoju ove opštine u svakom trenutku- rekao je Matić.

U novom skupštinskom sazivu nema izmena ni na funkciji zamenika predsednika SO-e jer je kandidat vladajuće većine Vladan Janković ponovo dobio poverenje odbornika. Za njega su glasala 24 odbornika, četvoro je bilo protiv dok je jedan listić bio nevažeći.

Predlog da Predrag Đaković ponovo bude sekretar koceljevačke skupštine usvojen je jednoglasno.
Kraj sednice obeležilo je postavljanje na desetine pitanja kao i predlozi upućeni od strane opozicionih odbornika. Tako je Slađan Živanović, između ostalog, zatražio da skupštinske sednice budu javno prenošene, da se napravi preraspodela troškova kako bi se oni koji se odnose na reprezentaciju usmerili na druge , kako je rekao, potrebnije stvari. On je postavio i pitanje raspisivanja izbora u mesnim zajednicama. Bilo je i onih koji su se odnosili na infrastrukturne projekte kao i sijaset pitanja u vezi funkcionisanja JKP “Progres” i statusa rukovodstva. Takođe, opozicija je tražila i izveštaje o radu pojedinih ustanova i organizacija kao i celokupnu dokumentaciju o zimskom održavanju puteva u proteklih pet godina.

FORMIRANE KOMISIJE
Na konstitutivnoj sednici usvojeni su predlozi za sastav komisija te tako Komisiju za izbor i imenovanja čine Živislav Simić, Branko Babović, Nemanja Protić, Snežana Antonić i Ivana Ranković.
U radu mandatno-imunitetske komisije učestovaće Nemanja Protić, Stanisav Momirović, Branko Ranković, Zagorka Eraković i Slađana Mandić.

Komisiju za statut i propise čine Vesna Kovačević, Slađana Jevtić, Branko Babović, Dragiša Ilić i Marina Đurić.

U komisiji za predloge i prestavke su Živka Tešić, Goran Isailović i Dragan Stanković, dok su u sastavu Komisije za rodnu ravnopravnost Milutin Mijailović, Željko Aleksić, Vesna Kovačević, Snežana Antonić i Zagorka Eraković.
V. Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa