14. februar 2024.14. feb 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

PRVA SEDNICA OKRUŽNOG ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE

Požari na otvorenom veliki problem

Od početka februara imali smo enormno uvećan broj požara na teritoriji Srbije. Što se tiče Mačvanskog okruga, imali smo u ovom mesecu 31 požar, što je duplo u odnosu na prošlu godinu, kada smo za isti period imali 16 požara. Paljenjem na otvorenom ne samo da se izaziva velika materijalna šteta nego se stvara opasnost i po ljudske živote
Prva redovna sednica Okružnog štaba za vanredne situacije Mačvanskog upravnog okruga, u ovoj godini, održana je u utorak. Na sednici je, između ostalog razmatran izveštaj o radu Štaba za prethodnu godinu, koji je prosleđen i Republičkom štabu za vanredne situacije na usvajanje.

-Jedna od tačaka se odnosila na spremnost jedinica lokalnih samouprava za reagovanje u vanrednim situacijama, takođe je bilo reči o stanju skloništa na teritoriji Okruga, kao i o stanju sistema za uzbunjivanje. Razmatrali smo i jedan apel, koji smo uputili svim gradskim i opštinskim štabovima na teritoriji Okruga, a vezano za požare na otvorenom prostoru, rekao je Ivan Spajić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Šabac.

Foto: Glas Podrinja


Ovom prilikom Spajić je još jednom apelovao na građane da ne pale na otvorenom. Tokom februara ove godine, na teritoriji cele Srbije, a tako i u Mačvanskom okrugu značajno je povećan broj ovakvih požara.

Propisane su i novčane kazne za ovakve prekršaje od 10.000 za fizička lica i od 300.000 do 1.000.000 dinara za pravna lica, ističe Spajić


-Apelujem na sve da se uzdrže od paljenja na otvorenom prostoru. Od početka februara imali smo enormno uvećan broj požara na teritoriji Srbije. Što se tiče Mačvanskog okruga, imali smo u ovom mesecu 31 požar, što je duplo u odnosu na prošlu godinu, kada smo za isti period imali 16 požara.

Foto: Glas Podrinja


Paljenjem na otvorenom ne samo da se izaziva velika materijalna šteta nego se stvara opasnost i po ljudske živote. Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno je spaljivanje strnih useva, smeća, a zabranjeno je i paljenje u šumama i na 200 metara od ruba šume. Propisane su i novčane kazne za ovakve prekršaje od 10.000 za fizička lica i od 300.000 do 1.000.000 dinara za pravna lica, ističe Spajić.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa