14. februar 2024.14. feb 2024.
Ljubav je praznik
SVETI TRIFUN I SVETI VALENTIN

Ljubav je praznik

Danas, 14. februara, neki proslavljaju Svetog mučenika Trifuna, drugi Dan zaljubljenih, po sećanju na Svetog Valentina, koga SPC praznuje 19. jula
Sveti mučenik Trifun živeo je u trećem veku, u Maloj Aziji. Kada je car Gordijan čuo da molitvom isceljuje bolesne, pozvao ga je da dođe u Rim i izleči njegovu duševno obolelu kćer. Skromni mladić Trifun, na kome je od detinjstva bila velika blagodat Božja, izlečio je Gordijanu, a car ga je nagradio obiljem darova, koje je on razdelio siromašnima i vratio se u svoje selo da čuva guske i Bogu se moli. Pogubljen je za vreme cara Dekija, koji je progonio hrišćane, 14. februara 250. godine.

U zapadno-hrišćanskoj tradiciji, danas se obeležava Sveti sveštenik Valentin, koji SPC obeležava 19 jula (po novom kalendaru). Ovaj Svetitelj živeo je i postradao u vreme cara Klaudija Flavija, u Rimu, 269. godine.

LEGENDA
Legenda kaže da je u 19. veku na adresu mlade dame iz Amerike po imenu Ester stiglo je iz Engleske ručno napravljeno i ukrašeno ljubavno pismo, koje joj je dalo odličnu poslovnu ideju. Počela je da pravi takve čestitke za Dan zaljubljenih, koje je prodavala u knjižari svog oca. Vremenom je ovaj posao postao popularan i znatno se proširio nalazeći uporište u potrošačkom mentalitetu.


Sveti sveštenik Valentin živeo je u vreme rimskog cara Klaudija II. Pogubljen je zato što je venčavao vojnike, što je bilo strogo zabranjeno, jer je car smatrao da su oženjeni muškarci loši vojnici.
Prema verovanju, Sveti Valentin je iscelio slepu vojvodinu ćerku. O tome je pisao Sveti Vladika Nikolaj u Ohridskom prologu: „Valentin sveštenik bi predan nekom vojvodi Asteriju, da bi ga ovaj usavetovao da se odrekne Hrista. No Valentin molitvom isceli Asterijevu ćerku, koja dve godine beše slepa, i krsti po tom Asterija i sav dom njegov. Svi oni na razne načine primiše muke i smrt za Hrista Gospoda, koji ih primi u besmrtno carstvo svoje, da se večno raduju.“

Foto: Pixabay


Običaj da se ovog dana slavi Dan zaljubljenih nije povezan ni sa jednim od ova dva svetitelja. Neki su mišenja da datira iz vremena antičke Grčke, kada su slavljena božanstva plodnosti i braka, drugi tvrde da je Sveti Valentin sa romantičnom ljubavlju prvi put povezan u 14. veku, a da se do 15-og ta praksa „odomaćila“.

Što se ljubavi tiče, ona je praznik sama po sebi. Ljubav kao agape. Na nju smo svi pozvani.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa