14. februar 2024.14. feb 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Izložba fotografija Udruženja likovnih stvaralaca Šapca

Od Srbije do Italije kroz objektiv fotoaparata

30 autora iz zemlje i inostranstva predstavilo svoje radove. Izložba fotografija u Medijateci Narodnog muzeja Šabac. Magija sačuvanog trenutka. Lepota sveta i prirode kroz objektiv
Izložba fotografija Udruženja likovnih stvaralaca Šapca u Narodnom muzeju Šabac donosi radove autora iz Valjeva, Šapca, Loznice, Ugljevika, Austrije i Italije koji objektivima beleže upečatljive prizore iz prirode i života. Za izlaganje odabrano je 30 autora, različitih senzibiliteta, žanrovskih opredeljenja i fotografskih tehnika.



-Izložba uključuje profesionalce sa velikim iskustvom iza sebe, fotografe mlađih generacija i novih nada umetnosti viđenja sveta objektivom. No, ono što objedinjuje sve učesnike je želja za autentičnim umetničkim izrazom i ljubav prema fotografiji. Oni nam svojim posebnim razumevanjem stvarnosti oko nas otkrivaju drugačji svet od onog viđenog, obojenog novim emocijama i dubljim doživljajem – kaže predsednik ULSŠ dr Dragan Marković Markus o postavci u Medijateci Muzeja i naglašava da je primetna dobro osmišljena kompozicija dela, ali i emocije koje bude u posmatraču odabrane fotografije.



-Svaka grupna izložba, pa i ova, pored vizuelnog ugođaja posmatračima, predstavlja i međusobno ogledanje umetnika, kao i njihov spostveni odraz. One su pokazatelj tehničkog i umetničkog dosega autora i novi podsticaj za dalje istraživanje i unapređenje sopstvene kreativnosti i zanatskog umeća – dodaje Marković uz pojašnjenje da fotografija ima magiju da sačuva jedinstvene trenutke, što doprinosi njenoj važnosti i značaju u vremenu.



Predsednik ULSŠ navodi da je dominanatan motiv pejzaž ukazjući na paralelu klasičnog slikarstva i fotografije kao umetničkog izraza.

-Autori pokušavaju da poput slikara dočaraju unutrašnju bit prirode. Shvatanjem povezanosti čoveka i prirode moguće je umetničku formu fotografije pejzaža videti kao pozivnicu za spas jedinstvene prirode kao neophodnog duhovnog utočiša za buduće generacije.

Postavka je otvorena do 26. februara.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa