22. februar 2024.22. feb 2024.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Snežana Paunić iz Badovinaca

Ko radi, ima čemu da se nada

Dobitnica Zlatne medalje za doprinos u oblasti poljoprivrede u okviru obeležavanja Dana državnosti ističe da je velika čast dobiti ovakvo priznanje među brojnim poljoprivrednicima koji takođe zaslužuju pohvale za svoj rad
U okviru obeležavanja Dana državnosti, poljoprivrednicu Snežanu Paunić iz Badovinaca predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Zlatnom medaljom za doprinos u oblasti poljoprivrede, za izuzetne zasluge u poljoprivredi i stočarstvu. Kako je istakla za „Glas Podrinja“, „velika je čast dobiti ovakvo priznanje među brojnim poljoprivrednicima koji takođe zaslužuju pohvale za svoj rad“.

Priznanje i obaveza
-U mom okruženju je zaista mnogo poljoprivrednica koje vredno rade, Mačva obiluje takvima, sve naše žene su izuzetno vredne. Zahvalna sam na tome što je neko prepoznao moj i rad moje porodice. Ovo priznanje jeste bitno i obavezujuće, lično sam veoma ponosna i srećna, ali mi je draže od svega što se čulo za moje Badovince, Mačvu, da smo dobar primer. Svakako će ostati jedna lepa uspomena, ali to nama poljoprivrednicima ne umanjuje ni posao, ni obaveze- navodi ona, dodajući da je već sutradan, nakon dodele priznanja, morala da se vrati u realnost, svojim obavezama, jer posao ne može da čeka, naročito sada kada ovu nagradu treba opravdati.

Foto: Privatna arhiva


-Lagala bih kad bih rekla da je život na selu lak. Nemamo radno vreme, ali imamo obaveze svakodnevno, ono što mora da se odradi. Nekada je to celodnevni posao, nekada ostanemo i do kasno u noć dok se posao ne obavi. Olakšavajuće je kad radite za sebe, kad vam niko ne meri normu, ali, sa druge strane, znate da niko drugi osim vas taj posao neće uraditi. Sve je stvar navike. U selu sam odrasla, selo volim, volim i svoj posao, pa onda lakše podnosim te izazove. Ustaje se rano, jer goveda imaju svoj ritam, dok se oni namire kreću ostale obaveze, a one traju dok traje i dan- kaže Snežana, koja se na imanju bavi ratarstvom, stočarstvom i povrtarstvom.

Ponos Opštine Bogatić
-Ponosni smo na našu poljoprivrednicu Snežanu Paunić iz Badovinaca, koju je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, u okviru obeležavanja Dana državnosti, odlikovao zlatnom medaljom za doprinos u oblasti poljoprivrede, za izuzetne zasluge u poljoprivredi i stočarstvu. Snežana je najbolji primer vredne Mačvanke, majka troje dece, divna supruga i jedna od nas, žena koja svojim primerom treba da bude uzor svim ženama. Hvala gospođi Paunić što se ime našeg Bogatića i Badovinaca čulo širom Srbije- objavljeno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici predsednika Opštine Bogatić Milana Damnjanovića.


Na pitanje šta je njenoj porodici prioritet u bavljenju poljoprivredom, kaže da su shodno sezoni nečemu više ili manje posvećeni.

Teškoće i izazovi
-Svaka proizvodnja je uvek neizvesna, jer zavisi od nekih spoljnih faktora na koje često ne možemo da utičemo: vremenski uslovi, epidemiološka situacija, stanje na tržištu. Nekad je bolje, nekad lošije, negde se izgubi, negde dobije, ali „točak se okreće“. Ko radi, ima čemu da se nada. Trenutno nam je najveći izazov svinjarstvo, jer se oporavljamo od toga što smo na nekoliko nedelja morali da ispraznimo tovilišta, bilo je strašno gledati prazne svinjarice. Ali, verujem da ćemo i to prevazići i da će se situacija normalizovati- podvlači.

Postupila je odgovorno ispraznivši obor, ali priznaje da nije bilo lako.

Foto: Privatna arhiva


-Mnogo smo uložili i novca, vremena i sebe u to da unapredimo taj deo posla, a kad vidite da je prazno, to vas porazi. Svakako je i finansijski momenat tu bio bitan, dosta smo izgubili. Ali, odgovorno smo postupili, sledili instrukcije nadležne veterinarske službe i sačekali da krizni period prođe. I sad smo u neizvesnosti, strahujemo da se to ne ponovi, ali smo preduzeli sve mere predostrožnosti. Posledice svakako postoje, ali idemo dalje, sa problemima se samo treba suočiti i rešiti ih- naglašava ona.

Subvencije znače
Veoma nam znači podrška države. Koristili smo program Konkurentne poljoprivrede 50:40:10, kao povrtari, na proizvodnju krompira smo ostvarili subvencije za kupovinu traktora. Zahvaljujući povraćaju sredstava koje država daje za kupovinu mašina smo po povoljnim uslovima nabavili prskalicu i rasipač. Dosta znači pomoć kada se mnogo ulaže.


Snežana u svom poslu nije sama. Ima podršku porodice, pa joj ispomoći ne manjka.

Ima ko da nastavi posao
-Sad su deca velika, mogu i na njih da računam, pa je lakše. Čitava porodica je uključena u porodični posao. Najveći teret posla nosimo suprug i ja, pomažu nam i njegovi roditelji. Deca takođe uživaju u ovom poslu, tako da obaveze delimo. Vredni su, čine to sa zadovoljstvom. Često posla ima i previše, ne postižemo baš sve sami, pa smo prinuđeni da angažujemo pomoć, ali i to je sve teže, pronaći ljude koji ovaj posao žele da rade- napominje.

Decu savetuje da se posvete obrazovanju, ali neki od njih su i taj segment života vezali za poljoprivredu.

Foto: Privatna arhiva


-Uvek kažem da im poljoprivreda „ne gine“, ali da prioritet treba da daju obrazovanju. Prihvatili su savet, dobra su deca. Najstarija ćerka je na fakultetu, sin je srednjoškolac sa ambicijom da upiše Poljoprivredni fakultet, najmlađa ćerka je još uvek osnovac. Od malih nogu učili smo ih pravim vrednostima, znaju i značaj posla, znaju i da mora da se radi, ali najvažnije od svega je da svoj rad zasnuju na znanju i obrazovanju, pa da kasnije u poslu svoje znanje primene. Sin želi da se bavi poljoprivredom, mnogo toga i radimo na njegovu inicijativu, jer u ovome vidi budućnost. U našem domu smo se uvek vodili stavom da je poljoprivreda ključ opstanka države. Mladi svakako treba da se bave poljoprivredom, da budu posvećeni, da ne odustaju kod prvog kamena koji ih spotakne, već da baš tad budu još uporniji. Upornost će se isplatiti- veruje Snežana.

Otkriva je recept za uspeh u poljoprivredi.
-Svaka žena je, verujem, na prvom mestu majka i domaćica. Ali to ne vidim kao otežavajuću okolnost, već kao na motivaciju. Recept za uspeh u poljoprivredi vidim u ljubavi prema porodici i poslu, snaga je u ljubavi. Svaki dan je izazov za sebe, ali ako imate motiv, svaki posao stigne da se odradi. Bilo da je žena u gradu ili u selu, žena je žena, žena je stub društva i dok je tako nijedan cilj nije nedostižan- zaključuje.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa