22. februar 2024.22. feb 2024.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Predstavljanje dokumentarnog filma Udruženja građana „Holokaust centar“ iz Šapca

„Prošlost u objektivu“

U četvrtak, 22. februara, u 18 časova, u sali „Vinaver“ Biblioteke šabačke, biće prikazan dokumentarni film „Prošlost u objektivu“ Udruženja građana „Holokaust centar“ iz Šapca.

Dokumentarni film je deo projekta „Prošlost u objektivu“ i istražuje stradanje Šapčana u Drugom svetskom ratu, odnosno 1941. i 1942. godine.

Stručni tim projekta činili su Stevan Marinković, Sara Jevtić i Dejan Živanović, uz podršku snimatelja Svetislava Predića, a film su realizovali učenici četiri osnovne škole ( „Laza K. Lazarević“ i „Vuk Karadžić“ iz Šapca, „23. oktobar“ iz Klenka i „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Sremske Mitrovice – područno odeljenje Jarak).

Cilj projekta je da radi na razvoju kulture sećanja kod mladih, koji protokom vremena i sami postaju čuvari sećanja. Takođe, akcenat je bio i na ulozi mladih kao budućih vršnjačkih edukatora, ostavljanje traga u vremenu u vidu filma o izučavanju teme iz lokalne istorije koja se ne uči u okviru redovnog školskog programa, omogućavanje mladima da postanu deo filma i time poboljšaju neke od svojih veština, poput javnog nastupa, ali i promocija filma kao nastavnog materijala koji je blizak mladima.

Planirano je da po završetku projekta đaci – učesnici u svojim školama na časovima istorije, održe predavanje i tako svojim drugovima prenesu stečeno znanje.

Projekat „Prošlost u objektivu“ podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa