22. februar 2024.22. feb 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Izložba Šabačke fotografske zadruge u Kulturnom centru

Sloboda u objektivu

17 autora, 53 rada prikazana su na izložbi u Galeriji kulturnog centra u Šapcu. Gospodin Milan Marković, majstor fotografije Fotografskog saveza Srbije odabrao je radove za izlaganje
Članovi Šabačke fotografske zadruge već 16 godina svoje radove predstavljaju šabačkoj javnosti kroz postavku u Galeriji Kulturnog centra. Na izložbi su prikazana 53 rada od 17 autora, a zainteresovani mogu do 4. marta pogledati neobične i inspirativne trenutke uhvaćene okom fotoaparata.

Foto: "Glas Podrinja"


Predsednik ŠFZ Vladimir Đinić ističe da su posebno ponosni na kontinuitet i trajanje.

-Iz godine u godinu donosimo nove radove, te posetioci izložbe mogu videti fotografije sa različitim temama. Nismo želeli da ih uslovljavamo, te su sami predložili radove, a selektor izložbe gospodin Milan Marković, majstor fotografije Fotografskog saveza Srbije odabrao je radove za ovu postavku. Posebno bih istakao seriju fotografija sa pejzažima, jer je on u Srbiji slabo cenjen, ali ne manjeg kvaliteta. Zbog toga preporučujem fotografije Vladimira Mijailovića – pojasnio je Đinić i napomenuo da je proteklih godina dominacija digitalne fotografije.

Foto: "Glas Podrinja"


-Skoro više niko ne radi satima sistemom, film i mokri postupak. Retki su oni koji to rade za svoju dušu.

Saradnja Kutlurnog centa i ŠFZ traje više od deceniju, te postavka fotografija otvara izlagačku sezonu pomenute ustanove kulture.

Foto: "Glas Podrinja"


-Fotografija je posebna vrsta umetnosti, ali nemamo često priliku da je vidimo na izložbama. Veliko je zadovoljstvo videti kvalitetne radove i autore koji imaju dara. Drago mi je što su se umetnici vratili i fotografiji u boji, jer je proteklih godina bilo znatno više crno-belih. Iskreno verujem da je sloboda ključ, te da ona kroz objektiv donosi posebni umetnički izražaj - izjavila je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa