22. februar 2024.22. feb 2024.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Šabačke mažoretkinje u Veneciji

Princeze oduševile posetioce

Šabačke mažoretkinje nastupile na karnevalu u Veneciji poznatom po raskošnim i ekstravagantnim kostimima i maskama. Najveću pažnju izazvale princeze, a posebno mlada Mila Mitrović u beloj balskoj haljini
Šabačke mažoretkinje nedavno su imale zapažen nastup na karnevalu u Veneciji sa dve grupe. Centar nekadašnje Mletačke republike poznat je po raskošnim maskama, ali i karnevalu koji se svake godine održava početkom godine. Tradicija koja datira iz XII veka, bila je podsticaj za članove Šabačkih mažoretkinja da ostvare davno željenu zamisao. Pandemija omela je njihove planove da ranije budu deo jednog od najpoznatijih i najdugovečnijih evropskih karnevala, ili preciznije rečeno, bala pod maskama.

Foto: Privatna arhiva


Diznijeve princeze čekale su pravi trenutak da zasijaju na Trgu Svetog Marka. Njihovo pojavljivanje upotpunili su kostimi inspirisani numerom „Hajde da se volimo“.

-Plan je bio da budemo u Veneciji 2020. godine, no korona je pokvarila naše planove. Ove godine kockice su se poklopile i ostvarile smo želju. Kostime smo imale spremne, a odabrali smo ih odavno, jer odgovraju našoj koreografiji i devojkama. Nekako su bajkovite, a za Veneciju su bile idealne – kaže predsednica KUD „Šabačke mažoretkinje“Ljubica Pavlović i napominje da su se vredno spremale za put, i da postoji jedna zanimljivost vezana za karneval u Italiji.

KUD „Šabačke mažoretkinje“
KUD „Šabačke mažoretkinje“ osnovano je pre pet godina i od tada značajan broj devojaka i devojčica je bio deo ove sekcije. Ljubica Pavlović ističe da je neophodan veliki trud, zalaganje kako bi jedna koreografija bila precizna i dobro izvedena.
-Treninzi su zahtevni, jer rukovanje palicom zahteva koordinaciju i veštinu koja se s vremenom stiče. Uvek ima zainteresovane dece. Uglavnom su to devojčice, iako trenutno imamo dva dečaka. Oni ne nastupaju kao mažoretkinje, samo na karnevalima uz druge koreografije. Otvoreni smo za sve koji žele da budu deo naše grupe. Radujemo se kada neko posveti svoje vreme, strpljenje, energiju usmeri na treninge.


Foto: Privatna arhiva


-Godinama učestvujemo na karnevalima u Srbiji i znamo kako funkcioniše sve, bez izuzetka. Uvek nakon šetnje povorke sledi nastup učesnika na bini. No, u Veneciji to nije slučaj. Samo je šetnja gradskim ulicama. Svi se kostimiraju i šetaju da pokažu svoje kostime. Mi smo nakon šetnje započele svoju koreografiju na Trgu. Verujem da im je to bilo neobično, te smo privukle veliku pažnju – priča o Ljubica o utisku koji su ostavile na prisutne.

Foto: Privatna arhiva


-Ubrzo su se okupili posetioci, novinari i fotografisali nas. Bile smo iznenađene, jer je delovalo kao set nekog filma. U jednom trenutku sam zamolila i jednu majku da fotografiše ljude koji su se okupili oko nas. Zaista jedan nestvaran trenutak.

Foto: Privatna arhiva


Priznaje da su uvek zapažene na karnevalima, ali da nikada nisu doživele pažnju kao u Veneciji.
-Kada su karnevalisti iz Venecije videli da smo im „ukrale“ publiku, prišli su nam da se zajedno fotografišemo. Veoma smo zadovoljne nastupom, Venecijom i karnevalom. Obišli smo Trst, Veronu, Padovu smo obišli tokom putovanja. Kiša nas je pratila dva dana, ali to nije pokvarilo naše planove i uživanje.

Foto: Privatna arhiva


Šabačke mažoretkinje očekuje nastup u Herceg Novom u Crnoj Gori, kao i Sremskoj Mitrovici. Ali to nije kraj planova.

Mila kao iz bajke
Posebnu pažnju turista, posetilaca i drugih učesnika izazvao je kostim Mile Mitrović, učenice koji je deo koreografije Zimska bajka. Bela, balska haljina savršeno se ukopila u ambijent renesansne Italije. Iako je Trg Svetog Marka bio prekriven vodom to nije sprečilo mladu Šapčanku da prošeta svoj kostim. Ubrzo je izazvala pažnju.
-Bilo mi je neobično to što su ljudi stalno prilazili da se slikaju. Jedan gospodin je prišao i zamolio me da stanem na binu kako bi me fotografisao, a to nije dozvoljeno. Da učesnici karnevala budu na bini. Celokupno putovanje je bilo lepo iskustvo. Biti deo mažoretkinja je zaista posebno iskutvo. Iza svega stoji veliki trud – kaže Mila, učenica OŠ „Jevrem Obrenović“ iz Šapca.


-Mali smo, ali imamo velike planove. Naredna želja je Beč. Planiramo nastup u dvorcu Holbruk. Svesni smo da ne možemo sve i odmah. Velika podrška su nam roditelji. Oni su snosili troškove puta dece u Italiju. Naravno da finansije igraju veliku ulogu u svemu. Nadamo se da ćemo planove ispuniti.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa