22. februar 2024.22. feb 2024.
KAKO U POSAVINI TUMAČE ŠTA NAM JE EVROPSKO POIMANjE VREDNOSTI UZELO A ŠTA SMO SAMI BACILI...

DžELAT STANA I SEKIRA

Svedoci smo na svakom koraku svakodnevnih rasprava o pravcu kojim dalje treba ići. Staro je brate staro, veli seoski postari šeret, ali i ovo novo ne vredi ni lule duvana. Pa kuda ići postavlja se pitanje a odgovor nudi priča koja sledi. Po njoj, poštovaoci starih vremena nemaju dileme. Domaćin kuće a tek najstariji od njih poštovali su se do neshvatljivog u ovo vreme. Istina je, ljubila se čak i ruka pa čik da neko mlađe generacije prođe pored starine i pritom ne nazove Boga. Mladi opet uz smeh vele da bi to bilo preporučljivo u doba korone koju je opet tvrde isti stvorila neka mudra starija glava.

Starije žene su bile uglavnom tihe i vredne a pritom rađale i po tuce dece. I gle čuda, svi bi se u životu snašli, dobro okućili i dobro decu usmerili u dalji život. U selu pored Save i sada teče priča o dželat Stani. Starica mudre glave, oštroumna seljanka koja je znala da prekim putevima iz Posavine stigne u svoj rodni kraj tamo na granici sa Bosnom. Nosila je i u prtenoj torbi i na obramici od par sličnih od crvenih jabuka do slanine i brojnih gurmanluka, jaja i rakije koju je sama pekla ali i pletene čarape da obraduje brata i starije. Imala pet ćeri i tri sina a u šali umela reći da onaj koji se odredi za naslednika zna i te kako raskućiti ognjište, kao da je biran.

Ode tako ona, jedne prilike, a sin u mehani proda prastaru magazu i misleći da će majka ostati par dana dogovori se da dan kasnije kupci dođu po nju. Kako nekada beše poraniše kupci u svitanje sa par taljiga po magazu. U zlo doba eto i vremešne dželat Stane. Nisu se ni ćeramide takli a ona zgrabi sekiru i odvažno izusti: Ko samo takne ode mu glava. I bi kako je moralo biti. Magaza osta da i dan danas čeka mlađe naraštaje. Mnogi će reći dobro da je prošlo to vreme. Prisećali se nane Stane da je pred samu smrt plela i heklala i pritom krstila što mladice ne znaju i ne žele saznati ništa od toga. A sad se opet na društvenim mrežama sve može naći ali od toga vajde nema. O dželat Stani ni reči.

Nove i generacije okupirane od šume društvenih mreža nemaju vremena da ga na činjenice troše, poput tamo neke dželat Stane


Nedavno o slavama setiše se u vašaru taštine i podeljenosti da nekad beše obilje čeljadi i da je i brazda zemlje vredela nečije glave a sada je naslednike teško pronaći. Znanje se ismeva a rad kudi pa deluje smešno da se komentariše kako nema radnika i nedovoljan je broj visokoučenih i ko je to ko se ovom zamešeteljstvu čudi. U prisećanjima ima i svevremenih mudrih zaveta poput onog o pomodarstvu traženja novih prijatelja i to među starim dušmanima...

Dželat Stana i istina po njoj, pokazana sekirom, koliko god grubo zvučala i te kako je uputna u sad opustelim selima i od narodovanim gradovima. U priči o uranku uz kafu, prosedi vršnjaci, podsećali da reč zna biti oštrija od sekire i da bi nam dobrodošle neke nove Stane, da sela ispune porodom i sve postave na svoje mesto poput žutih dunja u prozoru s jeseni.

Nove i generacije okupirane od šume društvenih mreža nemaju vremena da ga na činjenice troše, poput tamo neke dželat Stane.
Sreten Kosanić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa