29. februar 2024.29. feb 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

LEPE VESTI IZ PU „NAŠE DETE“

Niže cene i novi objekat vrtića

Novi objekat će u celosti biti prizemni, imaće osam soba, vešeraj, kuhinju, prostoriju za preventivnu zdravstvenu zaštitu, dok će u središtu biti sala za zajedničke aktivnosti. Firma koja je na tenderu dobila da projektuje i gradi vrtić oko svega se konsultovala sa nama i uvažili su naše sugestije.

Roditelji će sada plaćati 4.446 dinara mesečno, dok je za drugo dete 20 odsto niža cena i iznosi 3.557 dinara. Godinama je već besplatno za treće i četvrto dete, a korisnici dečjeg dodatka plaćaju 2.800 dinara navodi Vladimir Rabrenović, direktor Predškolske ustanove „Naše dete“
Svim roditeljima iz Šapca čija deca idu u vrtić ili treba da krenu u njega, ova godina donosi dve dobre vesti. Prva je izgradnja novog objekta vrtića na Letnjikovcu, a druga još jedno, četvrto, sniženje cene za 10 odsto.

Predškolsku ustanovu „Naše dete“ trenutno pohađa oko 3.600 dece u svim programima. Najviše ih je u celodnevnom, jedanaestočasovnom, boravku, više od 2.500 i podeljeni su u 103 grupe.

Foto: Glas Podrinja


-Iskoristili smo sve naše kapacitete i moramo i da iznajmljujemo prostore kako bi svi zainteresovani roditelji mogli da upišu svoju decu u vrtić. Stekli su se uslovi za izgradnju novog vrtića, prvog od 2011. godine. Novi objekat će u celosti biti prizemni, imaće osam soba, vešeraj, kuhinju, prostoriju za preventivnu zdravstvenu zaštitu, dok će u središtu biti sala za zajedničke aktivnosti. Firma koja je na tenderu dobila da projektuje i gradi vrtić oko svega se konsultovala sa nama i uvažili su naše sugestije. Ovaj objekat će upotpuniti naše potrebe i rasteretiti postojeće grupe koje već prelaze predviđene normative, navodi direktor PU „Naše dete“ Vladimir Rabrenović.

Plan je da novi vrtić počne sa radom od 1. septembra. Pohađaće ga između 160 i 200 dece. Izgradnju finansira grad Šabac.

Lista čekanja za vrtić u Šapcu ne postoji. Deca se praktično tokom cele godine upisuju.

-Svake godine u maju imamo konkurs, a roditelji mogu da se prijave i putem E-uprave, mejlom ili dolaskom kod nas. Uvek smo se trudili da proširujemo kapacitete kako ne bi bilo liste čekanja. Fluktacija dece u vrtićima je prilično velika. Desi se da roditelji upišu decu, ali kasnije iz nekog razloga promene odluku i mi ta upražnjena mesta odmah popunjavamo. Nekada decu upišemo i u onaj vrtić u kom ima mesta, a kasnije ga premestimo u željeni kada se pojavi mesto. Deca sa seoskog područja u svojim mestima imaju poludnevne boravke, ali roditeljima kojima treba celodnevni boravak za decu dovode ih u vrtiće na teritoriji grada, objašnjava Rabrenović.

Foto: Glas Podrinja


Prnjavor je jedno od retkih sela u Srbiji koje ima i celodnevni boravak, kao i jaslenu grupu dece.
Ovogodišnjim budžetom četvrti put su cene snižene za 10 odsto za roditelje. Učešće roditelja u ekonomskoj ceni vrtića sada iznosi 15 odsto, umesto dosadašnjih 20, dok ostalo plaća grad.
-Roditelji će sada plaćati 4.446 dinara mesečno, dok je za drugo dete 20 odsto niža cena i iznosi 3.557 dinara. Godinama je već besplatno za treće i četvrto dete, a korisnici dečjeg dodatka plaćaju 2.800 dinara. Besplatan boravak imaju deca iz hraniteljskih porodica, za decu sa teškoćama u razvoju i za porodice koje primaju socijalnu pomoć, navodi Rabrenović.

Šabac je jedna od jeftinijih lokalnih samouprava u Srbiji kada su cene vrtića u pitanju. Sa druge strane, u Beogradu je vrtić od ove godine besplatan, ali se u njega mogu upisati samo deca čija su oba roditelja zaposlena.

Ovogodišnji budžet za PU „Naše dete“ je skoro milijardu dinara, odnosno oko15 odsto od budžeta, što kažu nebi bilo moguće bez vrednog i kvalitetnog rada. Jedna od potvrda dobrog rada je i što su prepoznati od strane Ministarstva prosvete kao jedna od ustanova koja nudi različite programe i omogućava dostupnost svoj deci.

-Kao primer dobre prakse smo se našli i na platformi Ministarstva prosvete „Pasoš za učenje“. Raznolikost naših programa zapažena je i od strane UNICEF-a koji nas je kontaktirao i doći će nam u posetu u martu. Kvalitetno učenje ne podrazumeva samo akademska znanja. Naši programi podrazumevaju i odlazak u prirodu, uključivanje roditelja, osposobljavanje dece za različite aktivnosti koje ih spremaju za dalji život, kaže Vladimir Rabrenović.

Poslednjih nekoliko godina imaju i svoj kombi kojim, besplatno, decu iz udaljenijih zaseoka prevoze u vrtić. Ove godine decu iz Orašca i Mrđenovca voze u Predvoricu, a zatim drugu grupu dece sa reona Žabara voze u Miokus.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa