29. februar 2024.29. feb 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

SASTANAK NAČELNIKA ODELjENjA ZA VANREDNE SITUACIJE SA PREDSTAVNICIMA DVD-A

Nastavak dosadašnje dobre saradnje

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Šabac Ivan Spajić i komandant Vatrogasno spasilačkog Bataljona Šabac Bojan Milinković održali su sastanak sa predstavnicima Dobrovoljnih vatrogasnih društava na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga. Sastanku, na kom je bilo reči o podizanju kapaciteta i većoj koordinaciji rada DVD, prisustvovali su predstavnici DVD “Vidojevica” iz Lešnice, DVD “Grušić”, DVD “Prnjavor”, DVD “Bogatić”, kao i član gradskog veća zadužen za bezbednost Zoran Zdravković.

Ivan Spajić je zahvalio predstavnicima DVD-a na dosadašnjoj vrlo uspešnoj i dobroj saradnji i koordinaciji.

-Nama je od velikog značaja kada na početnom požaru imamo i dva čoveka koja će ga držati pod kontrolom do dolaska profesionalnih vatrogasaca. Neki od tih ljudi možda i ne znaju koliko su bitni. Kako i samo ime “Dobrovoljno vatrogasno društvo” kaže, sve je zasnovano na dobrovoljnosti. Ukoliko bilo ko oseti kao obavezu da izađe na neku intervenciju sve gubi poentu. Zbog toga ćemo i u narednom periodu učiniti sve što je u našoj moći da im olakšamo uslove rada i obezbedimo što bolju opremu, rekao je Spajić.

Foto: "Glas Podrinja"


Najavio je da će uskoro pripadnicima DVD-a biti podeljene radne uniforme koje je opredelio Vatrogasni savez Srbije i Sektor za vanredne situacije, čime će se podići kapaciteti i poboljšati stanje opreme za rad dobrovoljnih društava. Takođe će razgovarati sa predstanicima Vatrogasnog saveza kako bi vozila koja su za rashod u VSB Šabac bila dodeljena DVD-ima sa Okruga. Radi se o vozilima koja mogu da se remontuju i dobro služe dobrovoljnim vatrogascima.


Bilo je reči i o velikoj vatrogasnoj vežbi “Prnjavor 2023” u kojoj su učestvovala sva DVD iz Okruga, kao i VSB Šabac. Želja je da u narednom periodu ovakve velike vežbe budu organizovane svake godine. Predstavnici DVD “Grušić”, kao i predstavnici “DVD Vidojevica” ponudili su da oni budu domaćini ove godine.

Predstavnici “DVD Vidojevica”, koje ima uspešnu tradiciju dužu od 40 godina, inače nesebično pomaže mlađim kolegama svojim znanjem i iskustvom.

-Ostala nam je obuka DVD “Prnjavor” koja će najverovatnije biti u martu, kada će Vatrogasni savez trebati da organizuje obuku za pripadnike dobrovoljnih vatrogasnih društava. Istu obuku, teorijsku i praktičnu, pre dve godine prošli su i pripadnici DVD “Grušić”. “Prnjavor” je dobio kamion-cisternu koja je remontovana, ali registracija mora da sačeka dok ne budu upisani u APR, navodi Spajić.

Zoran Zdravković je naveo da je u planu formiranje DVD-a u Orašcu, a da će u narednom periodu intenzivno raditi na tome da se jedno DVD formira i u delu Mačve koji je bliži Šapcu. Tako bi čitava teritorija Šapca bila pokrivena i znatno sigurnija od štete od požara.


-Na teritorijama gradova Šabac i Loznica teži se da se organizuje još dobrovoljnih vatrogasnih društava, kako bi mogli da se formiraju vatrogasni savezi ovih gradova. Time bi se postigao veći stepen koordinacije, a samim tim mnogo veća uloga u sistemu zaštite i spasavanja stanovništva, materijalnih dobara i životne sredine, rekao je Zdravković.
M.M.

Najnoviji broj

18. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa