29. februar 2024.29. feb 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Zamenik gradonačelnika Šapca Milan Mačvan posetio OŠ „Sveti Sava“

Podrška, ljubav i razumevanje svakog dana

Zamenik gradonačelnika Šapca Milan Mačvan i gradska većnica zadužena za brigu o porodici, posebnu zaštitu dece i rodnu ravnopravnost Mina Mijailović posetili su šabačku Osnovnu školu „Sveti Sava“
Povodom 29. februara, Međunarodnog dana retkih bolesti, zamenik gradonačelnika Šapca Milan Mačvan i gradska većnica zadužena za brigu o porodici, posebnu zaštitu dece i rodnu ravnopravnost Mina Mijailović posetili su šabačku Osnovnu školu „Sveti Sava“.

Ovom prilikom zamenik gradonačelnika Milan Mačvan na ličnu inicijativu obišao je školu i uručio poklone učenicima. Kako je istakao, razumevanje, prihvatanje, saradnja i empatija su osnov za svaku zdravu zajednicu.

Foto: "Glas Podrinja"


-Februar je mesec kada veću pažnju posvećujemo osobama sa retkim bolestima, a to treba da činimo svakog dana i meseca u godini. Zbog toga smo odabrali da posetimo OŠ „Sveti Sava“ i naše male heroje koji nam svakog dana daju primer kako treba da se ophodimo jedni prema drugima, prema životu.
Mislim da u vremenu kad je tempo života ubrazan često zaboravimo važne stvari kao što su porodica, ljubav, podrška – dodao je Mačvan i naglasio kroz lično angažovanje i primer svako može dati svoj doprinos zajednici.

-Uvek možemo da naučimo nešto od drugih, ali i da budemo primer drugima. Osobe sa retkim bolestima i osobe sa invaliditetom su ravnopravni članovi društva, te zbog toga ne treba da imamo predrasude ni prema njima, ni njihovim članovima porodice.

Foto: "Glas Podrinja"


Gradska većnica zadužena za brigu o porodici, posebnu zaštitu dece i rodnu ravnopravnost Mina Mijailović podsetila je da su retki važni i snažni, ne samo za porodicu, već i čitavo društvo, te da je saradnja i podrška veoma važna.

Foto: "Glas Podrinja"


-Roditelji, zaposleni i deca iz škole su me motivisali da se borim. Zbog toga smatram da je važno da im se posveti pažnja, pruži podrška i ljubav. Zbog toga je podrška od strane predstavnika institucija, društva, zajednica, obrazovnih ustanova. Tokom jednog od razgovora sa gospodinom Mačvanom kada sam mu govorila o načinu funkcionisanja škole izrazio je želju da posetimo OŠ „Sveti Sava“. Želeli smo da ukažemo kako se treba ophoditi prema deci, roditeljima, ali i zaposlenima koji su svoj život posvetili obrazovanju dece – rekla je gradska većnica i govrila o svojoj borbi kao majke deteta sa retkom bolešću.

Foto: "Glas Podrinja"


-Kao roditelj deteta koje ima retku, tešku i progresivnu bolest, vrlo često se suočavam sa istim, ili sličnim izazovima kao i roditelji čija deca pohvađaju školu „Sveti Sava“. Smatram da je veoma važno da kao roditelji budemo solidarni, podrška jedni drugima i naglasimo da su retki važni, da su retki snažni. Treba o ovoj temi da govorimo svakog dana. Za nas, roditelje, to je realnost svakog dana, a ne samo kada se obeležava Međunarodni dan retkih bolesti.

Direktorka OŠ „Sveti Sava“ Jelena Đurđević smatra da briga o osobama sa invaliditetom, ratkim bolestima i smetnjama u razvoju treba da bude 365 dana u godini.

Foto: "Glas Podrinja"


- Za nas je veliko zadovoljstvo kada vidimo da su pojedinci, bez obzira da li su funcioneri, ili ne, pokažu interesovanje za decu sa kojima svakodnevno radimo i delimo sve. Radosti, brige, probleme, kao i svaka porodica. Uglavnom se osoba sa invaliditetom i smetnjama u razvoju setimo kada su važni datumi. A potrebno je da to bude svakog dana. Naravno da ovo nije kritika, samo konstatacija i želja.
Zbog toga nam je posebno drago što je gospodin Milan kao proslavljeni sportista posetio našu školu, i čijoj poseti su se deca obradovala. Zahvaljujem se što su bili naši gosti i što su na ličnu inicijativu gospodin Mačvan i gospođa Mijailović pokazali interesovanje i želju da posete naše učenike– dodala je direktorka Đurđević.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa