21. mart 2024.21. mar 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

OTVORENA „ISTORIJSKA SOBA PRNjAVOR 1912-1918“

Ponosni na slavne pretke

„Nijedno mesto u Srbiji nije postradalo kao Prnjavor, te odavno zaslužuje jednu ovakvu spomen-sobu“, rekla je Dragana Jurišić, predsednica Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova do 1918. „Drago mi je da jedna mala mesna zajednica drži do svog nacionalnog dostojanstva, ponosa i časti i učestvuje u negovanju tradicija svoje države i svog naroda“, naveo je Zoran Antić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
“Istorijska soba Prnjavor 1912-1928” svečano je otvorena u četvrtak. Mini muzej, koji se nalazi u prostorijama Doma kulture “Prnjavor“, upriličilo je Društvo za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova do 1918. Prnjavora. Istorijska soba čuva imena 1.300 stadalih iz Prnjavora u Prvom i Drugom svetskom ratu, tekstove i fotografije koji dokumentuju ova stradanja i istoriju sela, ali i originalne predmete i odlikovanja iz Cerske bitke, Solunskog fronta, balkanskih ratova, odreden Karađorđeve zvezde...

Otvaranju je prisustvovao veliki broj gostiju iz različitih ustanova i institucija, sveštenstvo, članovi Društva iz Beograda i Prnjavora.

Foto: "Glas Podrinja"


-Prethodnom predsedniku Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova do 1918, pre 15-ak godina dala sam ideju da otvorimo muzej, a on je predložio da se nazove “Istorijska soba“. Međutim, do pre nekoliko godina nismo imali prostor. Kada smo dobili ovu sobu ona je bila neupotrebljiva. Sanirali smo je ugavnom svojim sredstvima i uz pomoć Saveta Mesena zajednice. Nakon što smo obnovili prostoriju nismo imali sredstava da krenemo u realizaciju muzejske postavke. Tada se pojavio Dejan Vasić, naš Prnjavorac, čiji su pretci stradali u Prvom svetskom ratu i želeo je da pomogne. Ja sam napisala tekstove, a on je sakupio eksponate i sva potrebna dokumenta koja su mogla da se nađu. Zajedno sa njim je radilo još tridesetak potomaka, tako da se to pretvorilo u lepu akciju i dosta radova nam je urađeno besplatno, rekla je Darinka Rajičić, predsednica podružnice Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova do 1918. godine Prnjavor.

Darinka Rajičić, Foto: "Glas Podrinja"


Dejan Vasić iz opravdanih razloga nije prisustvao otvarnju, ali tu je bio njegov saradnik na ovom projektu, Željko Veselinović. Navodi da im je, pored Darinke Rajačić, velika pomoć i podrška pružena i od strane Dragane Jurišić, predsednice Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova do 1918.

Željko Veselinović, Foto: "Glas Podrinja"


-Sredstva za opremanje “Istorijske sobe“ smo lako sakupili. Dosta meštana se odazvalo, ali i naši iz dijaspore, tako da smo novac brzo sakupili. Zahvalni smo njima, ali i onima koji su pomogli radovima. Prnjavorci su nam dali retke, a izuzetno vredne predmete, koji su sada eksponati u ovom mini muzeju. To su predmeti koji su pripadali njihovim precima, imamo čaure od pešadijskog naoružanja, haubica, ordenje, albanske spomenice, čuturice, dvoglede. Ovde je sada istorija u malom Prnjavora i svih njegovim 1.300 žrtava, rekao je Veselinović.

Predsednik Saveta Mesne zajednice Prnjavor Miloš Jekić zahvalio je svim meštanima koji su doprineli ostvarenju ideje „Istorijske sobe“, a posebno Dejanu Vasiću, kao i Dragani Jurišić, ali i svim gostima koji su odvojili vreme kako bi uveličali ovaj događaj.
-Spomen soba je bitna za selo, ona pokazuje šta su naši preci doživeli kroz istoriju i koliko njih se žrtvovalo da bi nama omogućili da danas živimo u slobodi. Zbog toga imamo i čast i obavezu da čuvamo sećanje na njih, negujemo našu istoriju i tradiciju, kulturu i običaje. Bez toga mi nemamo identitet. Hvala im za sve što su učinili za nas, a najmanje što mi možemo je da čuvamo uspomenu na njih. Soba podseća na jedan bezuman period koji je desetkovao meštane Prnjavora i nadamo se da će u narednom periodu biti interesantna i prosvetnim radnicima koji bi doveli decu van našeg sela kako bi se i oni bolje upoznali sa ovim delom istorije, rekao je Miloš Jekić i dodao da će „Istorijska soba“ biti dostupna svima koji žele da je posete.


Dragana Jurišić, predsednica Društva, istakla je zasluge podružnice Društva Prnjavor, ali i svih meštana Prnjavora koji su radili na realizaciji ideje stvaranja “Istorijske sobe“. Podsetila je da su meštani učestvovali od početka u ostvanjivanju ideje, od čišćenja i sređivanja prostora, do davanja ličnih predmeta svojih predaka.

Dragana Jurišić, Foto: "Glas Podrinja"


-Na ovom mestu čuvaće se uspomena na njihove tragično stradale pretke. Nijedno mesto u Srbiji nije postradalo kao Prnjavor, te odavno zaslužuje jednu ovakvu spomen-sobu. Naručito je tragično to što su stradali uglavnom civili, van zone vojnih dejstava, i što su ubijani na najsvirepije moguće načine. Tim povodom, Prnjavor je jedino mesto koje je ukazom Kralja Aleksandra iz 1934. godine odlikovano ordenom Karađorđeve zvezde četvrtog stepena sa mačevima, a koji smo nedavno uspešno vratili stanovnicima Prnjavora, rekla je Dragana Jurišić.

Zoran Antić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podsetio je da se ove godine obeležava 110. godišnjica od početka Prvog svetskog rata i pobeda na Ceru i Kolubari, ali i 20. godišnjicu pogroma srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i 25. godišnjicu odbrane Srbije i stradanja našeg naroda u NATO agresiji na SR Jugoslaviju.

Zoran Antić, Foto: "Glas Podrinja"


-Prnjavor je dao nemerljive žrtve, još od vremena Karađorđa i Miloša. Drago mi je da jedna mala mesna zajednica drži do svog nacionalnog dostojanstva, ponosa i časti i učestvuje u negovanju tradicija svoje države i svog naroda. Nadam se da ćemo kao Ministarstvo nastaviti saradnju i sa Gradom Šapcem i sa MZ Prnjavor, kao i sa Društvom za negovanje tradicije, rekao je Zoran Antić.

Aleksandar Jovanović, načelnik Gradske uprave grada Šapca izrazio je da mu je čast i zadovoljstvo što učestvuje u otvaranju “Istorijske sobe“ koja ima za cilj čuvanje i negovanje sećanja na stradanje i herojstvo meštana Prnjavora.

Aleksandar Jovanović, Foto: "Glas Podrinja"


-Najočitiji spomenik stradnja Prnjavora i ovog dela Mačve u Prvom svetskom ratu je “Ćele kula Zapadne Srbije“ - Spomen kosturnica u porti crkve Svetog proroka Ilije. Značajnim spomenicima sećanja dodajemo i ovu spomen sobu koja će predstavljati važno mesto sećanja na sve stradale, ali i edukativni prostore za sve posetioce, rekao je Jovanović.

Tokom svog obraćanja na svečanom otvaranju Darinka Rajičić podsetila je okupnjene na najteže dane za Prnjavor. Austrougari su u selo ušli 12. Avgusta 1941, a njihova prva žrtva bila je devojčica od 12 godina koja je hranila svinje. Meštane su ubijali, žive bacali u jame i spaljivali. Najmlađa žrtva imala je samo tri meseca, a najstarija 92 godine. Samo tokom tog prvog napada ubijeno je više od 220 meštana.


Nakon svečanog otvaranja i osveštavanja “Istorijske sobe“ gosti su posetili OŠ “Kralj Aleksandar Karađorđević“ čiji su učenici pripremili prigodan program.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa