21. mart 2024.21. mar 2024.
Foto:ŠPU

Foto:ŠPU

12. izložba Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku Škole primenjenih umetnosti u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu

Gledajući umetnost širom otvorenih očiju

Postavka je otvorena do 26. marta u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu
Učenici Škole primenjenih umetnost iz Šapca, članovi Sekcije za fotografiju i digitalnu grafiku, tradicionalno su predstavili svoje radove u Srećnoj galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu. Postavka pod nazivom Interval otvorena je za javnost do 25. maja, a čine je fotografije 18 budućih umetnika.

Kako je istaknuto na otvaranju izložbe, posetioci mogu videti mnoštvo različitih vizuelnih senzacija, mladih autora na kojim je zabeleženo njihovo traganje za autentičnim likovnim izrazom kroz medij fotografije.

„Ovo je već druga godina kako učestvujem na izložbi u SKC-u. Smatram da je to odlična prilika za nas mlade umetnike da svoj rad izložimo u poznatoj galeriji koja ima dugu tradiciju. Na našim izložbama prisustni su i profesori sa umetničkih fakulteta i profesionalni fotografi od kojih možemo da dobijemo kritike i komentare za naše fotografije, što nam je dragoceno za dalji rad. Drago mi je što je ove godine izložba dobila pozitivne kritike i što je bila veoma posećena. U saradnji sa našim mentorom Mihailom Simovićem učestvujemo i na takmičenjima i upotpunjujemo znanja u polju fotografije.“, Lazar Radivojević, učenik trećeg razreda.


Milosav Pješčić, urednik programa Srećne galerije ističe da već dvanaestu godinu za redom, polaznici Sekcije ove Škole, svojim ličnim dostignućima, dobijaju mesto u godišnjem programskom prostoru ove redakcije.

-Svakako je važno napomenuti da dobar rad njihovog mentora, profesora Mihaila Simovića i ispravna strategijska orijentacija, u pedagoškom smislu, direktorke Škole Nevenke Đokić, rezultirali su zavidnim nivoom njihovih ostvarenja koji se najbolje može sagledati ovom postavkom. Kvalitet radova nastalih na časovima ove sekcije, potvrđen je brojnim nagradama i priznanjima na republičkim i međunarodnim izložbama i smotrama – dodao je Pješčić.

Foto:ŠPU


Profesor i mentor sekcije Mihailo Simović navodi da su mladi autori stasavali u digitalnoj eri, što je usmerilo njihovo interesovanje ka fotografiji kao obliku umetničkog izražavanja.

- Stasavajući u digitalnoj eri, u kojoj se dobar deo bivstvovanja izmestio u haotičnu sferu virtuelnih relacija, preplavljenu različitim vizuelnim senzacijama, mladi autori tragaju za mogućnostima autentičnog likovnog izraza kroz medij fotografije i to im polazi za rukom – rekao je profesor Simović i dodao da su radovi takođe nastali iz fascinacije svetom koji ih okružuje.

Direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić ističe da je ponosna na postignuća učenika, te da će uvek imati podršku Škole i profesora.

“Naša škola mi je pružila mogućnost da prvi put držim foto-aparat u rukama i pokazala lepotu sveta fotografije. Zahvaljujući školi ja, već drugu godinu zaredom, učestvujem na izložbi fotografskih radova u Studenskom kulturnom centru u Beogradu. Čast mi je da se moje fotografije izlažu, ne samo u Šapcu, već i u glavnom gradu. Naš mentor, profesor Mihailo Simović, nesebično usmerava i sa osmehom motiviše sve nas, članove fotograske sekcije, kako bi nam fotografije bile što kvalitetnije. Drago mi je da imam takvog mentora uz kojeg brzo napredujem.“ Anja Jovanović, učenica trećeg razreda.


-Izložba nosi naziv Interval, a ako posmatramo interval u matematici, on može biti otvoren, zatvoren, poluzatvoren i beskonačan. U simboličkom smislu, naš interval je beskonačan. On nema granice, jer mašta i talenat naših učenika nemaju granice. Oni su po mnogo čemu posebni i volela bih da svet oko sebe i u sebi i nadalje posmatraju širom otvorenih očiju i da kroz svoj objektiv beleže i pamte sve ono što treba da bude zapamćeno, a mi smo tu da im budemo podrška i da im pomognemo da trenutke i slike tog sveta podele i sa drugima.

Studentski kulturni centar, u okviru godišnjeg izlagačkog ciklusa Afirmacija mladih, promoviše stvaralaštvo učenika i studenata, a radovi višestruko nagrađivane sekcije Škole primenjenih umetnosti našli su se dvanaesti put u ovom prestižnom izlagačkom prostoru.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa