21. mart 2024.21. mar 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Retrospektiva izlagačke prakse kustosa Filipa Kovačevića u Narodnom muzeju u Šapcu

Best of/26 Filipa i umetnika

„Mogu slobodno da kažem da je izložba (re)prezentacije srpske vizuelne umetnosti i estetike, te mi je drago što je u našem gradu organizovana“,
rekao je Fili Kovačević
Izložba Best of/26 u Narodnom muzeju u Šapcu predstavlja retrospektivu kustoske prakse istoričara umetnosti Filipa Kovačevića realizovane u Galeriji Kulturnog centra u periodu od 2014. do 2024. godine. Kovačević je za pomenutu postavku odabrao referentne autore i njihove radove sa kojima je sarađivao tokom protekle decenije. Kako ističe to su bile izložbe po pozivu, realizovane u KC Šabac, a početna tačka bila je izložba Ljiljane Šunjevarić 2014. godine.

Foto: "Glas Podrinja"


-Od postavke Ljiljane Šunjevarić do izložbe Milice Vučković, verujem da sam zaokružio važan segment skoro decenijske izlagačko-kustoske prakse. Između ostalog svaka od tih izložbi bila je pokušaj prevazilaženja različitih ograničenja, te je bilo interesantno nositi se sa svim izazovima. Zbog velikog broja učesnika, njih 26, postavka je morala biti „preneta“ u Muzej, jedini respektabilniji galerijski prostor u gradu. Moram da priznam da na nju gledam kao na jednu od mojih top pet izložbi – pojašnjava autor postavke istoričar umetnosti i kustos KC Filip Kovačavić i dodaje da se naziv postavke može tumačiti kao psoebna igra reči.

- Za mene je rad na ovoj postavci bio neverovatan užitak. Filip mi je dao priliku da izlažem kao autor i dizajner u Kulturnom centru, a potom i da uradim katalog za ovu postavku. Zaista mi je velika čast što sam deo ekipe relevantnih umetnika. Moram da priznam da je jedan od njih i Slobodan Mašić koji je bio moj mentor. Ponosan sam što sam deo izložbe koja je okupila sjajne autore. Čini mi se da ovakve postavke bez obzira da li su predstavljene u većim, ili manjim sredinama, imaju taj motivacioni momenat. Inspirišu nas kreativce, ali i posmatrače - rekao je Slavimir Stojanović Futro.


-Može da se posmara kao princip odabira autora i radova. Iako je naziv bio u početku radni, odabrao sam da ga zadržim i kao finalni. Mislim da je okupljanje ovako značajnog broja referentnih autora važan umetnički i kulturni događaj. Takođe, istovremeno i prilog razvoju lokalne scene, kao i dragocen, još uvek redak primer (re)prezentacije vizuelne umetnosi i estetike – zaključio je Kovačević.

Foto: "Glas Podrinja"


Postavka je otvorena do 01. aprila tekuće godine i ulaz je slobodan za sve zainteresovane.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa