21. mart 2024.21. mar 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Međunarodni sajam poljoprivrede u Šapcu

Mesto susreta poljoprivrednika i stručnjaka

Na više od 200 štandova predstavljena je semenska roba, program zaštite i prihrane bilja, stočna hrana, oprema za navodnjavanje, poljoprivredna mehanizacija, ...
Međunarodni sajam poljoprivrede u Šapcu okupio je brojne izlagače iz sfere agrara i posetioce. Tradicionalno, Hala „Zorka“ bila je mesto okupljanja, razmene iskustava, novih ideja i znanja. Najnovija dostignuća iz oblasti poljoprivrede bila su dostupna proizvođačima Mačve, Pocerine, Posavotamnave, Podgorine, Azbukovice, Rađevine, Jadra i Srema. Na više od 200 štandova predstavljena je semenska roba, program zaštite i prihrane bilja, stočna hrana, oprema za navodnjavanje, poljoprivredna mehanizacija, ...

-Svake godine dolazim na Sajam, ima šta da se vidi, sazna. Mislim da je dobro što postoji ovakva manifestacija u Šapcu. Ne moramo da idemo u drugi grad, mesto, sve imamo ovde – kaže Dušan Lukić.


Foto: "Glas Podrinja"


-Zadovoljan sam kako ove godine sve izgleda. Čini mi se da ima više mašina i priključaka. To najviše gledam na Sajmu. Da je više novca sigurno bih kupio nov traktor. Ovako, snalazim se sa onim što imam – dodaje Marko Jovanović.

Sajam je otvorila ministarka Jelena Tanasković napomenuvši da je Šabac poljoprovredni kraj sa značajnim brojem poljoprivrednih gazdinstava. Ministarka je dodala da je Sajam izuzetno posećen, kvalitetan, te da se nada da će dugo biti mesto susreta poljoprivrednika i stručnjaka.

Foto: "Glas Podrinja"


-Želim da se zahvalim na pozivu kompletnoj upravi grada Šapca, pre svega gradonačelniku i svima vama koji ste mi omogućili da budem na Sajmu i da otvorim ovu manifestaciju koja inače u kalendarskoj poljoprivrednoj godini zauzima izuzetno visoko mesto. Svaka čast organizatorima i gradu Šapcu na postignutom rezultatu. Koliko je državi poljoprivredna proizvodnja bitna, odnosno primarni poljoprivredni proizvođač, jasno pokazuju brojke. Budžet koji je uvećan tri puta, svaka subvencija je uvećana minimum 40 odsto. Prioritet u samoj poljoprivredi jeste uvećanje stočnog fonda i obnova stočarstva, a kako se to radi, pokazuje i grad Šabac, svake godine ima mnogo veći broj mladih poljoprivrednika. Drago mi je zbog toga jer ove 2024. godine taj broj već prešao 400 gazdinstava čiji su nosioci do 30 godina, i svaka čast na tome – pojasnila je ministarka.

-Obiđem štandove, porazgovaram sa ljudima. Nešto čujem, nešto vidim. Ali je dobro da postoji Sajam. Stanje u poljoprivredi je teško. Uvek je teško, ali se radi. Ne možemo sada odustati i napustiti sve. Šta ćemo onda? Snalazi se ko kako zna – ističe Zoran Grujić.


Foto: "Glas Podrinja"


Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić istakao je da Grad ulaže u poljoprivrednu proizvodnju i da će to nastaviti da čini i u narednom periodu.

-Budući da Šabac ima 80.000 hektara obradivog zemljišta i više od 10.500 aktivnih poljoprivrednih domaćinstava samo održavanje sajma je od velike važnosti, kako za Grad, tako i poljoprivredne proizvođače. Zajedno sa svojom državom nastavićemo da budemo podrška svojim poljoprivrednicima. U tom pogledu, ove godine za realizaciju mera u poljoprivredi iz budžeta grada opredelili smo 120 miliona dinara. Uveren sam da ćemo u budućnosti još više ulagati u poljoprivredu. Naš grad je ponosni domaćin ovom Sajmu već 14. put u organizaciji Radio-televizije ,,AS“ i Odeljenja za poljoprivredu grada Šapca. Ove godine imamo oko 200 izlagača, kompanija i firmi iz zemlje i regiona, što je do sada najveći broj i to je ono što nas ohrabruje. – pojasnio je gradonačlenik Šapca.

Foto: "Glas Podrinja"


-Meni je sve odično. Izgleda baš kao u Novom Sadu. Svaka čast organizatorima na trajanju i trudu. Želim im da što duže traju i da svake godine bude sve bolje i posećenije – navodi Miloš Petrović.


Najveće interesovanje na Sajmu poljoprivrednici su iskazali za mehanizaciju, te je nekoliko traktora i prodato tokom manifestacije. Najčešće ih kupuju uz pomoć kredita i subvencija, no ima i onih koji su za kupovinu izdvojili i gotovinu.

Foto: "Glas Podrinja"


Sajam je realizovan u organizaciji Radio televizije AS i Odeljenja za poljoprivredu, pod pokroviteljstvom Grada Šapca.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa