21. mart 2024.21. mar 2024.
Foto: Privatna arhiva SUBNOR

Foto: Privatna arhiva SUBNOR

82. godišnjica stradanja Vere Blagojević i više od 1.200 građana Šapca

Komemorativni skup kod spomen-obeležja u Klenku

Meštani Klenka neguju kulturu sećanja, održavajući spomen- obeležje žrtvama, građanima Šapca i područja Mačve na jednom od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu
Kod spomen- obeležja na obodu šume Šicara u subotu je održan komemorativni skup povodom 82. godišnjice stradanja narodnog heroja Vere Blagojević i više od 1.200 građana Šapca 1941. i 1942. godine u Klenku, među kojima su bili Srbi, Jevreji i Romi, borci Mačvanskog partizanskog odreda. Položeni su venci i odata pošta stradalima.

Foto: Privatna arhiva SUBNOR


Kultura sećanja
Meštani Klenka neguju kulturu sećanja, održavajući spomen- obeležje žrtvama, građanima Šapca i područja Mačve na jednom od najvećih stratišta u Drugom svetskom ratu.

-Na ovom mestu pod nazivom Šicara gde postoje tri, i iza, na seoskom putu Klenak- Grabovci, gde postoje četiri masovne grobnice, streljano je između 1.200 i 1.300 Šapčana, pripadnika Mačvanskog partizanskog odreda, Roma, Jevreja i među njima 18. marta 1942. godine i narodni heroj Vera Blagojević- rekao je Radoslav Vitomirović iz Mesne zajednice Klenak.

Foto: Privatna arhiva SUBNOR


U ime grada Šapca, venac na spomen- obeležje položio je član Gradskog veća zadužen za kulturu Branko Džinović.

-Od izuzetnog je značaja da negujemo uspomenu na naše pretke i žrtvu koju su podneli za slobodu i da tu uspomenu i obeležavamo kao danas. Grad Šabac je oduvek bio posvećen negovanju kulture sećanja i to će činiti i u budućnosti- poručio je Džinović.

Počast stradalima
Počast stradalima tradicionalno su odali i predstavnici SUBNOR-a grada Šapca i Rume, SPS-a Šapca, Rume i Klenka, predstavnici boračkih organizacija, udruženja za negovanje tradicije narodno- oslobodilačkih ratova.

-Ovde se nalaze tri velike masovne grobnice u kojima su pohranjeni kosturi streljanih Šapčana. Nadam se da se to više nikad neće ponoviti. SUBNOR je za mir i toleranciju, a dužni smo da obeležavamo i pamtimo sve što su naši prethodnici nama ostavili- istakao je Vladimir Ninković iz SUBNOR-a.

Foto: Privatna arhiva SUBNOR


Predrag Vukmirić iz SUBNOR-a Ruma podsetio je da „obeležavaju tradicije narodno- oslobodilačke borbe i svih oslobodilačkih ratova naroda Srbije“.

-Obeležavamo i ovaj značajan datum. Svake godine dolazimo ovde, polažemo vence i cveće i odajemo počast svim stradalima u svim oslobodilačkim ratovima- naveo je Vukmiri.

Zajedno, okupljeni, podsećaju na žrtvu stradalih, sa željom da im se primernim životom oduže i budu dostojni naslednici hrabrih predaka.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa