9. maj 2024.9. maj 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

KARIJERNI DANI NA AKADEMIJI STRUKOVNIH STUDIJA ŠABAC

Upoznavanje studenata sa budućim zaposlenjima

Predstavnici firmi i ustanova prezentovali su studentnima kakve uslove nude svojim zaposlenima, šta mogu da očekuju ukoliko se zaposle kod njih, kakve su šanse za napredovanje. Na ovaj način ostvaruje se direktan kontakt između studenata i potencijalnih poslodavaca
Manifestacija „Karijerni dani“ se drugi put organizuje na nivou cele Akademije strukovnih studija Šabac, odnosno na sva tri odseka. Prvobitno organizovani na Odseku za medicinske i poslovno-tehnološke studije, imali su odličan efekat tako da, ne samo da su se proširili i na druga dva odseka, nego umesto sedam dana traju čitavog meseca aprila. Plan je da postanu tradicionalni.
Predstavnici firmi i ustanova prezentovali su studentnima kakve uslove nude svojim zaposlenima, šta mogu da očekuju ukoliko se zaposle kod njih, kakve su šanse za napredovanje. Na ovaj način ostvaruje se direktan kontakt između studenata i potencijalnih poslodavaca.



-Cilj „Karijernih dana“ je da se saradnja naše Akademije sa privredom podigne na još viši nivo. Ta saradnja sa privredom je za naše studente, a i za našu ustanovu uopšte, od velikog značaja. Mi studentima nudimo strukovne studije, što znači da je na našoj Akademiji fokus na praktičnim znanjima i veštinama, a u skladu sa tim naši studenti još dok studiraju obavljaju stručnu praksu u različitim privrednim subjektima ili državnim ustanovama, kako bi po završetku školovanja već bili spremni da se uključe na tržište rada, tj. da pronađu adekvatno radno mesto u struci i da budu pripremljeni za obavljanje stručnih poslova. Dakle, naš zadatak nije samo da obrazujemo studente, već i da im omogućimo da na osnovu znanja i veština koje ovde steknu dođu do zaposlenja i, kasnije, do uspešnih karijera. Upravo iz tih razloga smatramo ovu manifestaciju veoma značajnom, jer ona omogućuje ostvarivanje direktnog kontakta naših studenata sa potencijalnim poslodavcima, rekao je dr Milan Glišić, pomoćnik predsednika Akademije za razvoj i saradnju sa privredom.

Milan Glišić, Foto: Glas Podrinja


Odsek za vaspitače i medicinske sestre vaspitače
Na Odseku studija za vaspitače i medicinske sestre vaspitače Akademije strukovnih studija Šabac studentima osnovnih studija na smerovima Strukovni vaspitač sa dva modula i Medicinska sestra vaspitač predstavljaju se različiti izlagači. Tokom prošlih srede i četvrtka studentima su svoje ustanove predstavili: Marina Popović, direktor i osnivač predškolske ustanove, zaposlena u predškolskoj ustanovi „Bambi“, Beograd, Vuk Popović, menadžer za odnose sa javnošću ove ustanove i Aleksandra Mićković, master logoped PU „Bambi“, Beograd, zatim Nevena Jović, psiholog, savetnik za planiranje karijere, Kristina Arsenović i Branislav Bugarski, savetnici za zapošljavanje u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Šapcu, kao i Radmila Dabić, direktor i osnivač ustanove, zaposlena u vrtiću, Čigra”, Šabac.

-Zadovoljstvo je što smo imali priliku da razgovaramo sa našim budućim kolegama koje imaju priliku i da obave praksu, ali i da se zaposle u našoj ustanovi i da budu važan resurs i segment kvaliteta rada kod nas. Najveći procenat naših zaposlnih je inicijalno obrazovanje završio u ovoj školi i mi se trudimo da uspostavljamo odnose sa visokom školom kako bismo što kvalitetnije pripremili buduće kolege i zajednički radili na tome da oni budu što spremniji za praksu i kako bi bili što kompetentniji za ono što ih na poslu očekuje, navela je pedagog u PU „Milica Nožica“ Katarina Plećić.

Katarina Plećić, Foto: Glas Podrinja


-Teme pojedinih izlaganja odnose se i na lične karijerne puteve stručnjaka koji su uspešni u svojim oblastima, a neki od njih su i naši nekadašnji studenti. To je izuzetno bitno jer takve priče pružaju inspiraciju i motivaciju sadašnjim studentima. Studenti na taj način mogu videti konkretne primere kako se znanje i veštine koje stiču tokom studija mogu primeniti u stvarnom svetu i dovesti do uspeha. Takođe, ove priče pružaju uvid u različite karijerne puteve koje studenti mogu da odaberu nakon završetka studija, što im omogućava da bolje razumeju svoje mogućnosti i da jasnije definišu svoje ciljeve. Pored toga, ovim se naglašava i značaj dugoročne povezanosti Akademije sa našim bivšim studentima, tzv. alumnima, što doprinosi stvaranju i produbljivanju veza između naše ustanove, naših sadašnjih studenata i naših nekadašnjih studenata, što može biti od velikog značaja u njihovim budućim karijerama, rekao je dr Glišić.


Studenti su čuli i predstavljanje Gordane Petković, medicinske sestre vaspitača, zaposlene u Predškolskoj ustanovi „11. april“ iz Beograda, kao i poslodavce iz državne PU „Milica Nožica“ iz Valjeva. Predavanja su održali i Nikola Savić, master nastavnik zdravstvene nege, zaposlen u Medicinskoj školi u Valjevu, Marija Vuković, viši knjižničara, vaspitačica zaposlena na Pozajmnom odeljenju za decu Biblioteke šabačke. Marija Lukić, nastavnik veština i Kristina Žunić, viši predavač, predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje u Šapcu uputili su studente u usluge koje pružaju i dali smernice u pogledu profesionalne orijentacije i vaspitačke struke.

-Karijerni dani predstavljaju izuzetnu priliku za naše studente da u neposrednom susretu sa poslodavcima saznaju koje su to sposobnosti i kompetencije neophodne i poželjne za buduće kandidate i zaposlenje. Takođe, poslodavci predstavljaju mogućnosti angažovanja studenata kroz stručne prakse i njihovo buduće angažovanje u toku pripravničkog staža. Karijera se danas posmatra kao složen proces u svim aspektima delovanja pojedinca, tako da se tiče i razvijanja sposobnosti, donošenja odluka u cilju daljeg obrazovanja kandidata, osposobljavanja, razvijanja profesije i pozicioniranja studenata na tržište rada u odnosu prema poslodavcu, ali i u odnosu na sopstveno usavršavanje, istakla je rukovodilac Odseka studija za vaspitače i medicinske sestre vaspitače dr Sanja Vuletić.

Sanja Vuletić, Foto: Glas Podrinja


Odsek za poljoprivredno- poslovne studije i turizam
Na Odseku za poljoprivredno-poslovne studije i turizam gosti su prošlog četvrtka bili Radosav Zeljić iz kompanije Mlin Kovačević d.o.o, Predrag Janković i Gordana Veličković iz kompanije Zorka Keramika d.o.o. i Aleksandra Đorđević iz turističke agencije Interturs Šabac. Studente su upoznali sa onim što njihovi poslodavci nude.

Aleksandra Đorđević, Foto: Glas Podrinja


-Ove godine na Odseku za poljoprivredno-poslovne studije i turizam na programu imamo prezentacije i predavanja koja drže predstavnici kompanija i privrednih društava iz različitih sektora, što znači da je program veoma raznovrstan, tako da svi studenti mogu da pronađu nešto što je njima interesantno. Na našem odseku imamo studente koji pohađaju veoma raznovrsne studijske programe, kao što su Zaštita bilja, Biotehnologija sa dva modula (Ratarstvo i povrtarstvo i Zootehnika), zatim Zaštita životne sredine, Turizam, Menadžment, kao i master studije Menadžment u agrobiznisu. Prema tome, prilikom odabira naših partnera iz privrede trudili smo se da budu približno ravnomerno zastupljene sve ove oblasti, naveo je dr Milan Glišić.

Istakao je da su pojedine prezentacije preporučili svim studentima, bez obzira na studijski program, s obzirom da će u okviru njih predstavnici privrede pričati o veoma bitnim stvarima za sve mlade ljude koji treba po prvi put da se nađu i snađu na tržištu rada. Kao primer je naveo predavanje održano u utorak - prezentaciju na temu prvog poslovnog izazova – razgovora za posao.

Radosav Zeljić, inženjer zaštite bilja jedan je od student Odseka za poljoprivredno-poslovne studije tako da je predstavio i svoj karijerni put nakon završetka studija.

Radosav Zeljić, Foto: Glas Podrinja


-Ova škola ima izuzetnu perspektivu i možda je jedina koja omogućava siguran posao nakon završenih studija. Pričao sam sa studentima šta je neophodno da nauče, a istovremeno sam im i prezentovao svoju firmu i koje su njene potrebe za zaposlenima, rekao je Zeljić.

Studenti smera Turizam mogli su da čuju predavanje na temu „poslovanje turističke agencije“.
-Predstavila sam poslovanje turističke agencije i da studentima približimo šta se to sve radi u jednoj turističkoj agenciji, odnosno šta mogu da očekuju oni koji žele da se bave ovim poslom. Mi smo uvek da razgovaramo sa studentima o mogućnostima prakse i mogućem zaposlenju, rekla je Aleksandra Đorđević.

Odsek za medicinske i poslovno – tehnološke studije
Na Odseku za medicinske i poslovno – tehnološke studije imali su veoma dinamičnu prethodnu sedmicu. Studentima se predstavilo dosta firmi, a u sredu su izlaganja imali predstavnici Banca Intese i kozmetičke kuće HederaVita iz Loznice.

-Više puta sam učestvovala na sličnim manifestacijama u Loznici i to u srednjim školama, sa kojima dosta sarađujemo. Učenici iz struka vezanih za našu delatnost dolaze kod nas na edukacije i prakse. Često im držimo predavanja koja su njima korisna za dalju afirmaciju nakon završetka škole. Prvi put ćemo se predstaviti studentima. Bilo bi interesantno da nekoga od njih zainteresujemo da se zaposli kod nas. Interesuje me i kako oni razmišljaju, planiraju, koje su njihove ideje, da li žele da budu preduzetnici ili da rade u nekoj firmi. Ja sam tu da im objasnim prednosti i jednog i drugog, rekla je Olgica Samuilović, vlasnica firme Hedera Vita.

Olgica Samuilović, Foto: Glas Podrinja


Gotovo sve firme koje su imale predavanja na ovom Odseku u svojim redovima imaju zaposlene koji su studije završili upravo ovde.

Mirjana Antonijević, Foto: Glas Podrinja


-Imamo saradnju sa velikim brojem firmi i kompanija u Šapcu i okolini. Cilj Karijernih dana i jeste to da studente uputimo u to kako da po završetku studija nađu posao i to od momenta prijavljivanja, preko priprema za razgovor i samog razgovora za posao. Bitno je da studenti treću godinu završe pripremljeni, da znaju šta je bitno poslodavcima i kako da započnu svoju profesionalnu karijeru, odnosno da znaju šta mogu da očekuju i na razgovoru za posao, ali i šta je opis njihovog posla, rekla je rukovodilac Odseka za medicinski i poslovno – tehnološke studije dr Mirjana Antonijević Nikolić.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa