9. maj 2024.9. maj 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Biblioteka šabačka bliža Šapčanima

Knjiga na korak od čitalaca

„Ako sretnete Biblišu, Biblinu, nasmejane bibliotekarke na triciklu i biciklima, slobodno im se pridružite u avanturi zvanoj “Biblioteka šabačka na korak od svih“
Ako vidite tri dame kako voze tri neobična bicikla i sa prolaznicima razmenjuju knjige, slobodno im se pridružite. Reč je o „Biblioteci na korak od svih“.

Bibliotekari Biblioteke šabačke došli su na interesantnu ideju da do svakog sugrađana i sugrađanke stigne knjiga za čitanje. Sa tri bicikla posećuju korisnike koji žele da pozajme štivo iz bogatog fonda.

Foto: "Glas Podrinja"


Biblioteka na korak od svih
Istraživanjem su uočili da iako gradski hram knjige realizuje raznovrsne sadržaje za decu, mlade i odrasle, ipak veliki broj ljudi i dalje nije čuo za njihove usluge, ili nema mogućnost da fizički dođu u prostor Biblioteke šabačke. Posebno najmlađi. Zbog toga su odlučili da krenu u susret sugrađanima na interesantan, inovativan način.

-Deca kroz različite projekte organizovano posećuju Biblioteku, sa vaspitačima, učiteljima, ili nastavnicima. I pored toga, veliki broj dece ostaje uskraćen za programe Biblioteke šabačke, koje su mahom besplatne. Neki zbog udaljenosti, nemogućnosti prevoza, vremenskih uslova i drugih razloga. Cilj projekta “Biblioteka na korak od svih” je da izađemo iz zgrade Biblioteke, da dođemo do gradskih okupljališta, škola, vrtića, ustanova za decu sa teškoćama u razvoju, koje su teritorijalno udaljene i dece koja ne dolaze u Biblioteku na naše programe – ističe bibliotekarka Biblioteke šabačke Marija Vuković i dodaje da gradski hram knjige ima odličnu saradnju sa osnovnim školama i vrtićima u gradu, ali da je ipak neophodno da budu na korak do korisnika i približe im dobro štivo, čuvajući životnu sredinu.

Foto: "Glas Podrinja"


-Ipak veći broj vaspitača, učitelja i nastavnika ne dovode decu zbog udaljenosti, nemogućnosti prevoza, vremenskih uslova i drugih razloga. Kako bismo to promenili neophodno je da obezbedimo kontinuirane odlaske u vrtiće i škole koji su udaljeni od gradskog jezgra. Sarađujemo i sa Ustanovom za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, kao i sa OŠ “Sveti Sava” koja je specijalizovana za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Zaključili smo da, kada bismo mi mogli da dođemo do njih, u njihov prostor, i da im priuštimo deo naših usluga i aktivnosti, učinili bismo veliki korak u kulturi našeg grada uz čuvanje životne sredine, na biciklima – napominje Marija.

Biciklomobil u akciji
Bibliotekarke do korisnika stižu sa tri bicikla (dva bicikla i jednim lakim teretnim triciklom) sa multifunkcionalnom prikolicom punom knjiga koja može da se transformiše u lutkarsku pozornicu, info pult ili prostor za kreativne radionice. Populano nazvani „Bibliocikl“ donosi pregršt iznenađenja.

-Uz podršku Ministarstva kulture kupili smo tricikl sa korpom i dva bicikla, nove kostime za maskote i lutkice za predstave, pa možemo raznovrsne programe da ponudimo našim sugrađanima. Želimo da informišemo sugrađane o našim aktivnostima, i najmlađima da pokažemo da je Biblioteka sigurno, uzbudljivo i bezbedno mesto za njih.

Foto: "Glas Podrinja"


Želja im je da povećaju interesovanje dece i mladih za nove i obogaćene bibliotečke sadržaje i podstaku radoznalost, kreativnost. Veruju da je blagodet čitanja posebno važna za decu tokom odrastanja. Zbog toga Biblioteka na točkovima dolazi do svakog ko želi da sazna nešto novo, pročita dobru knjigu i druži se sa ljubaznim bibliotekarkama.

-Ako sretnete Biblišu, Biblinu, nasmejane bibliotekarke na triciklu i biciklima, slobodno im se pridružite u avanturi zvanoj “Biblioteka šabačka na korak od svih“! -poručuje Marija Vuković.
M.Ž.B.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa