9. maj 2024.9. maj 2024.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Brojni sadržaji u okviru manifestacije

„Jevremovi dani“ u Osnovnoj školi „Jevrem Obrenović“

Direktor Duško Bojić istakao je da je škola iza sebe ostavila još jednu uspešnu godinu, što je rezultat timskog rada svih učesnika vaspitno- obrazovnog procesa
„Jevremovi dani“ su manifestacija koja se tradicionalno održava u Osnovnoj školi „Jevrem Obrenović“, a njihovo obeležavanje počelo je 18. marta proslavom Dana škole u Domu kulture na Mišaru. Prisutnima se na početku programa obratio direktor te obrazovne ustanove Duško Bojić koji je istakao da je škola iza sebe ostavila još jednu uspešnu godinu, što je rezultat timskog rada svih učesnika vaspitno- obrazovnog procesa. Izvedena je i predstava „Ljubavne muke i pouke“.

Foto: Privatna arhiva


Predstava i radionice
Tema predstave bile su prve simpatije i zaljubljivanje, a korišćeni su već postojeći dramski tekstovi više autora koji su malo modifikovani i dat im je lični pečat. U rad su bili uključeni učenici šestog i sedmog razreda, kao i profesorka srpskog jezika Svetlana Tošić zajedno sa koleginicama Slavicom Topić, profesorkom srpskog i Maricom Prijović, profesorkom muzičke kulture. Publika u sali Doma kulture u Mišaru sa pažnjom je pratila glumačko umeće razigranih đaka kojim su dočarali najlepše trenutke u odrastanju. Obeležavanju važnog datuma za šabačku školu, pored kolektiva, roditelja i đaka, prisustvovali su i direktori drugih obrazovnih ustanova u gradu. Ova predstava izvedena je i 25. marta u Kulturnom centru, gde je pozdravljena gromoglasnim aplauzom publike. Istog dana, učenici prvog razreda imali su radionicu pod nazivom „Bogatstvo različitosti“. Doneli su stare majice koje su iscrtavali i različito bojili, a na kraju su napravili pano u holu škole. Cilj ove radionice je razvijanje svesti o tome da su različitosti korisne za život svih ljudi i shvatanje da različitosti nisu razlog za sukob. Jedna od poruka koju su najmlađi poslali svima glasila je: „U različitosti je lepota i snaga“. Gradsko zelenilo i učenici drugog razreda su ozelenjavali prostor u radionici pod nazivom „Biljke nas vole, a i mi njih“. Treći razred se družio uz karaoke 27. marta, a četvrtaci su imali muzičku aktivnost pod nazivom „Nek’ se pesma vrti ukrug“.

Foto: Glas Podrinja


Nadmetanja i poligon spretnosti
Izdvojena odeljenja su obeležila „Jevremove dane“ prigodnim aktivnostima. Kroz kviz „Lik i delo Jevrema Obrenovića“ učenici trećeg i četvrtog razreda iz Mišara preneli su znanje drugarima predškolcima, kao i đacima prvog i drugog razreda. Znanje o životu i radu Jevrema Obrenovića prikazali su svojim crtežima. U okviru obeležavanja „Jevremovih dana“ u IO Orid sa učenicima drugog, trećeg i četvrtog razreda realizovane su četiri aktivnosti: takmičenje gde su slažući slagalicu trebali da otkriju koja zagonetna ličnost se tu krije, prezentacija, igrica „Poznato- manje poznato“ i grupni rad, gde su se potrudili da mozaik tehnikom na što bolji način prikažu lik Jevrema Obrenovića. Sve planirane aktivnosti realizovane su uspešno, a osmislile su ih i vodile učiteljice Gordana Pavličić i Sandra Đurić. Učenici u Orašcu su imali ekološku radionicu pod nazivom „Planeta je u našim rukama- gledaj kako rastem“. Izdvojena odeljenja u Predvorici i u Miokusu pravila su pano „Život i delo Jevrema Obrenovića“. Produženi boravak već dugi niz godina sarađuje sa Predškolskom ustanovom „Naše dete“, pa je i za Jevremove dane upriličeno druženje sa predškolcima vrtića ,,Sloboda“. U saradnji sa nastavnikom fizičkog Milošem Paleževićem organizovan je poligon spretnosti sa učenicima produženog boravka i predškolcima. Deca su se družila, igrala i razgovarala. Predstavili su i promovisali školu, kao i unapredili saradnju sa ustanovom.

Foto: Privatna arhiva


Hemija, strani jezici, muzika
Učenici četvrtog razreda, zajedno sa nastavnicom hemije Jelenom Božić i učiteljicom Tatjanom Pakljanac, realizovali su edukativnu radionicu „Sa hemijom na ti“. Stručno veće nastavnika matematike organizovalo je matematički kviz znanja. Stručno veće nastavnika stranih jezika organizovalo je Veče stranih jezika 26. aprila. Izvedene su dve predstave, jedna na engleskom, a druga na nemačkom jeziku. Predstavu su pripremili učenici starijih razreda sa nastavnicama engleskog jezika Jasminom Mašić i Katarinom Đurđević i nastavnicama nemačkog jezika Natalijom Bajić i Natalijom Milenković. Planiran je „Forum teatar“ u Kulturnom centru u maju, a njegovi realizatori su psiholog škole Snežana Mraović i profesor razredne nastave Katarina Gajić. Koncertom koju priprema horska sekcija sa nastavnicom muzičke kulture Maricom Prijović završavaju se „Jevremovi dani“. Predivan način da se uz muziku oproste od ove interesantne, raznovrsne, kreativne, tradicionalne manifestacije za 2024. godinu.

Najnoviji broj

16. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa