Info

23. maj 2024.23. maj 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

PRVI REGIONALNI FORUM POSLODAVACA ODŽAN U ŠAPCU

Suočavanje sa deficitom radne snage

Šabac je bio domaćin prvog Regionalnog foruma poslodavaca koji organizuju Nacionalna služba za zapošljavanje i Privredna komora Srbije. Na Forumu je učestvovalo 36 poslodavca iz Mačvanskog i Kolubarskog upravnog okruga, kao i 11 socijalnih partnera. Bilo je reči o privrednim kretanjima na podruju Regionalne privredne komore, zapošljavanju osoba sa invaliditetom, Nacionalna služba za zapošljavanje je prezentovala kako uz njihovu podrušku do najboljih kandidata za zapošljavanje, a uspešne priče o regrutovanju kandidata izneli su predstavnici kompanija “Gorenje“, “Golden lady”i “Mint“.

Foto: "Glas Podrinja"


-Nedostatak radne snage je nešto sa čim se svaka kompanija u Srbiji susreće, tako i mi. Najviše nam nedostaju tehničarske pozicije, sa tim se suočavamo tako što gledamo da aktivno regrutujemo, učestvujemo u kampanjama, uličnim kampanjama gde predstavljamo otvorene pozicije u našoj kompaniji. Takođe sarađujemo sa obrazovnim ustanovama i uvodimo studente u našu kompaniju, ulažemo u njih, držimo različite treninge i obuke i tako od njih pravimo radnike za pozicije koje su nam potrebne. Trenutno zapošljavamo i strance zbog tog nedostatka tehničarskih i inženjerskih pozicija, ali pokušavamo da nađemo radnike i u našoj zemlji i daih zadržimo ovde. Kada prepoznamo nečiji kvalitet i ulažemo unutar naše kompanije u ljude oni postaju naši lojalni radnici i ostaju ovde, rekla je Jovana Soldatović supervizor za regrutaciju kompanije “Mint“ u Srbiji.

Jovana Soldatović, Foto: "Glas Podrinja"


Forum je otvorio Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje. Kako je naveo, ovakvi Forumi se organizuju iz razloga da bi se u susretima sa poslodavcima informisali o njihovim potrebama.

Foto: "Glas Podrinja"


-Već duži niz godina velikom broju poslodavaca nedostaju profili koji su deficitarni i na tržištu rada Zapadne Evrope. Uglavnom su to zanatlije u oblasti građevine, ali i radnici u oblasti ugostiteljstva i turizma. Kada su u pitanju visokobrazovani profili, nedostaju inženjeri informatike, građevine, mašinstva, elektrotehnike, ali i lekari specijalisti, farmaceuti, profesori stranih jezika, matematike, fizike. Ovakve prilike koristimo i da poslodavcima približimo neke naše usluge, programe, mere, koje možemo da plasiramo ka njima, bilo da su finansijskog ili nefinansijkog karaktera. Nedavno smo raspisali 12 javnih poziva koje poslodavci i nezaposlena lica mogu da iskoriste za zapošljavanje. Tako podstičemo i privrednu aktivnost i povećavamo zapošljavanje. Poslodavci su spremni da koriste sve što nudimo, rekao je Zoran Martinović.

Jednocifrena stopa nezaposlenosti u Srbiji
-Na području ova Mačvanskog i Kolubarskog upravnog okruga ima oko 20.500 nezaposlenih lica, ali nisu svi oni spremni da odmah počnu da rade, imajući u vidu da poslodavci imaju problema sa pronalaženjem ili odgovarajućih profila ili nedovoljnog broja zaposlenih koji su im potrebni. Duže vreme se na nivou Srbije održava jednocifrena stopa nezaposlenosti. Za poslednji kvartal prošle godine bila je 9,1 odsto i to je blizu proseka zemalja EU. Kada je stopa nezaposlenosti mnogo niska, to nije povoljno za poslodavce, jer su onda u problemu da nađu odgovarajuće kadrove. Imajući u vidu sva globalna kretanja stanje tržišta rada u Srbiji je stabilno i verujem da će tako ostati i u narednom periodu, naveo je Zoran Martinović.


Na otvaranju Foruma obratio se i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić koji je istakao da je Šabac primer dobre prakse kako treba ulagati u nova zapošljavanja. Izneo je podatak da trenutno na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Šabac ima 4.032 nezaposlena sa područja Šapca, što je istorijski minimum.

Foto: "Glas Podrinja"


-Siguran sam da Lokalnim akcionim planom koji sprovodimo u poslednje četiri godinesmo značajno doprineli da imamo ovako mali broj nezaposlenih. Trudićemo se da i u narednom periodu taj broj bude još manji. Krajem 2023. godine za 12,22 odsto je smanjena nezaposlenost u odnosu na decembar 2022. godine. Ovde su privrednici Mačvanskog i Kolubarskog okruga koji će sigurno dati konkretne predloge šta još treba da uradimo kako bismo zaposlili još ljudi. Grad Šabac finansira 12 programa i za to je predviđeno 110 miliona dinara u ovoj budžetskoj godini. Brinemo kako o mladima, tako i o starijima, koji su teže zapošljivi i trudimo se da u svim oblastima odgovorimo zahtevima tržišta, rekao je gradonačelnik Pajić.

Ljiljana Pavlović, rukovodilac Sektora za članstvo u Uniji poslodavaca Srbije navela je da sa jedne strane postoji deficit radne snage, a sa druge strane nezposleni i da saradnja privrede i NSZ treba da dovede do pronalaženja rešenja i za jedne i za druge.

Ljiljana Pavlović, Foto: "Glas Podrinja"


-Saradnja unije poslodavaca Srbije i Nacionalne službe za zapošljavanje je od izuzetog značaja, posebno sa aspekta aktuelne tržišne situacije gde postoji evidentan deficit kadrova na tržištu rada. Sa druge strane na evidenciji Nacionalne službe postoje lica koja i dalje traže posao. Saradnja privrede i institucija poput NSZ je izuzetno značajna u smislu prepoznavanja deficitarnih zanimanja, priprema, obuka i mera kako bi se oni koji se nalaze na evidenciji NSZ osposobili i vratili na tržište rada, rekla je Ljiljana Pavlović.
M.M.

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa