23. maj 2024.23. maj 2024.
Foto: OVS

Foto: OVS

UNAPREĐEN SISTEM ZAŠTITE I SPASAVANjA

Spremniji za elementarne nepogode

Republika Srbija suočila se u maju mesecu 2014. godine sa katastrofalnim poplavama, uzrokovanim obilnim padavinama. Vanredna situacija proglašena je u početku u pet gradova i 14 opština, a od 15. maja do 23. maja bila je na snazi na celoj teritoriji naše zemlje.

Tokom majskih poplava poplavljen je veliki broj kuća, a vodoprivredni i sistemi snabdevanja električnom energijom bili su ugroženi. U nekoliko oblasti, posebno u zapadnom delu Srbije velika količina padavina izazvala je aktiviranje klizišta i odrona, pogotovu u Bajinoj Bašti, Krupnju i Malom Zvorniku, gde su mnoge kuće i putevi uništeni i oštećeni.

Foto: OVS


Nakon ove prirodne katastrofe izvučene su pouke. Umnogome je unapređen sistem zaštite i spasavanja nakon toga. Obnovljeni su objekati, kuće, urušeni mostovi, putevi, izvršena kompletna asanacija terena. Podizani su i uzvišeni nasipi koji su bili kritične tačke u vreme tih poplava. Mnogo je i značajnije ulagano u čišćenje i produbljivanje kanala, vodotoka drugog reda, reka, rečica. Podizani su subjekti i snage zaštite i spasavanja u smislu ljudstva, opreme, tehnike.

Za teriritoriju Mačvanskog upravnog okruga pored profesionalnog sastava jedinica koje su u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije, sada su obučene i Specijalizovane jedinice Civilne zaštite i to za gašenje požara se sastoji iz dva voda, koji ukupno broje po 39 članova sa opštom rezervom.

Pored ova dva voda na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga postoji još jedan vod za prvu pomoć i zbrinjavanje koji broji 39 pripadnika i jedno odeljenje za spasavanje na vodi i pod vodom koji broji 13 pripadnika. Sva tri voda su prošla osnovu obuku, dok je za odeljenje za spasavanje na vodi i pod vodom u narednom periodu planirana da se održi osnovna obuka.


Što se tiče lokalnih samouprava na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga, one su u obavezi da formiraju jednice civilne zaštite opšte namene i specijalizovane jedinice civilne zaštite za uzbunjivanje.

Foto: OVS


Ozbiljnu ulogu na teritoriji Okruga dobijaju i dobrovoljna vatrogasna društva kojih sada ima pet. Što se tiče Grada Šapca – za teritoriju ovog grada su formirana DVD „Grušić“ koji broji 40 pripadnika od kojih je 30 obučeno i opremljeno i DVD „Prnjavor“ gde je obučeno i opremljeno 10 pripadnika. Na teritoriji grada Loznica imamo DVD „Vidojevica“ Lešnica, koja broji oko 40 pripadnika, kao i DVD „Loznica“ koja broji 20 obučenih i opremljenih pripadnika. Još na terioriji našeg Okruga postoji i DVD „Mika Vitomirović Galama“ Bogatić koji broje 20 obučenih pripadnika.

Sve ove snage na raspolaganju su sada komandantima štabova za vanredne situacije i mogu se aktivirati u slučaju elementarnih nepogoda i drugih nesreća, pa se može zaključiti da se građani definitivno mogu osećati bezbednije i sigurnije.
M.M.

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa