Info

23. maj 2024.23. maj 2024.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

DOMAĆINSTVO JANKOVIĆA IZ DOBRIĆA

Pocerska kuća italijanske rase goveda kijanina

Jankovići iz Dobrića potvrda da kvalitet uvek nađe podršku. Recept za napredak iskustvo i stalno ulaganje u znanje
Gazdinstvo porodice Janković iz Dobrića je od nedavno jedino mesto u Srbiji gde se mogu naći goveda rase kijanina. Devet grla koja pripadaju jednoj od najstarijih i najkrupnijih rasa goveda na svetu, došla su u Pocerinu zahvaljujući saradnji sa institutom u Peruđi (Università degli Studi di Perugia).

Foto: "Glas Podrinja"


Peruđu i Dobrić pre pet godina povezale su sadnice lešnika po čijoj su proizvodnji Jankovići poznati u svetu i kod nas skoro četvrt veka. Njihova porodična firma „Leska“ je nosilac ekskluzivnog prava na umnožavanje leske sorte Tonda Francescana.

Danas je u vlasništvu porodice Janković 380 hektara zemlje u Pocerini i Sremu. Pored voćarstva, bave se ratarstvom, a sada i stočarstvom. Cilj im je unapređenje tehnologija i proizvodnje. Najjači aduti u ostvarenju zacrtanog, po rečima Janka Jankovića, mast. inž. poljoprivrede, su iskustvo i obrazovanje.

Ovo je jedna od najstarijih i najkrupnijih rasa goveda na svetu, a namenjena je proizvodnji mesa. Ženke dostižu težinu od 800 do 1.000 kilograma, a bikovi od 1.200 do 1.500 kilograma. Mišićna masa ovih goveda može premašiti i 2 kilograma dnevno


Iz Umbrije i Toskane u Pocerinu
Prema postojećim podacima za rasu goveda kijanina se znalo pre više od dve hiljade godina. Zbog njihove veličine i mišića do pojave mehanizacije bile su glavni nosilac poljoprivredne moći u Italiji. Danas se gaje prevashodno zbog govedine.

Foto: "Glas Podrinja"


- Ovo je jedna od najstarijih i najkrupnijih rasa goveda na svetu, a namenjena je proizvodnji mesa. Ženke dostižu težinu od 800 do 1.000 kilograma, a bikovi od 1.200 do 1.500 kilograma. Mišićna masa ovih goveda može premašiti i 2 kilograma dnevno- objašnjava za „Glas Podrinja“ Janko Janković.
U Italiji se gaje najviše u Toskani i Umbriji. Jankova veza sa Peruđom uslovila je da se kijanine dosele i u Srbiju.

-Sa institutom Università degli Studi di Perugia sarađujemo već pet godina. To je najveći institut u Italiji za proizvodnju sadnica lešnika, ali tu smo došli u susret i sa proizvodnjom goveda kijanina.
Za početak smo dobili osam ženki i jednog bika za priplod. Sada su u karantinu, dok će kasnije ići na ispašu- rekao je Janko i dodao:

Foto: "Glas Podrinja"


-Proces pravljenja prave farme je dug, traje nekoliko godina. Ideja nam je da za dve, tri godine imamo dvadesetak priplodnih grla, jedan restoran gde će to meso da se sprema, tako da koljemo jednog do dva juna bika mesečno.

Podrška grada
Proteklog četvrtka domaćinstvo Jankovića posetili su gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i načelnik gradske uprave Aleksandar Jovanović. Gradonačelnik Šapca je ovom prilikom izjavio da je za naš grad od velike važnosti da promoviše i podržava stočarstvo i druge vidove poljoprivredne proizvodnje, jer je to budućnost.
-Jankovići su prepoznatljivi po proizvodnji sadnica lešnika koje se nalaze na najvećim plantažama u svetu, ali i po svojim voćnjacima koji se nalaze ovde, u Pocerini. Sada kreće u proizvodnju italijanske rase goveda, sa namerom da jednog dana snabdeva prestižne srpske i evropske restorane- izjavio je prilikom posete gazdinstvu Jankovć u Dobriću, gradonačelnik Šapca, dr Aleksandar Pajić.


Foto: "Glas Podrinja"


Tradicija proizvodnje sadnica leske
Poljoprivredna proizvodnja je u Jankovića poslovno opredeljenje. Mnogo se ulagalo, radilo, ali dosta se i postiglo. Pre dve godine, 2022, dobili su Aprilsku nagradu grada Šapca za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Njihova porodična firma „Leska“ za proizvodnju sadnica lešnika, poznata je dvadeset pet godina. Kvalitet su prepoznali i italijanski partneri, pa Jankovići imaju ekskluzivu: jedini u svetu, pored instituta u Peruđi, imaju pravo da umnožavaju lesku sorte Tonda Francescana.

Pod zasadima leske sada je 25 hektara obradivih površina. Međutim, cilj im je 100 hektara plantaže pod lešnicima. Da će ga ostvariti ne brinu previše. Adut im je iskustvo i stalna želja za znanjem.

Poljoprivredna proizvodnja je u Jankovića poslovno opredeljenje. Mnogo se ulagalo, radilo, ali dosta se i postiglo. Pre dve godine, 2022, dobili su Aprilsku nagradu grada Šapca za unapređenje poljoprivredne proizvodnje


Za uspeh u poslu ključ je obrazovanje
-Obrazovanje je presudno da bi se mogla kontrolisati i voditi proizvodnja. Završio sam master studije na voćarstvu. Logično je bilo da i decu usmerimo ka obrazovanju. Sin koji će nastaviti da se bavi ovim poslom, završio je master i upisao doktorske studije na voćarstvu. Želja nam je da ih završi u Peruđi. Mlađa ćerka je završila biohemiju kao najbolji student sa prosekom 10,00. sada je na doktorskim studijama na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu i očekujemo da uskoro počne da radi- objašnjava Janko Janković.
T.Trifković

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa