23. maj 2024.23. maj 2024.
Foto: PSSS

Foto: PSSS

Plum pox virus

Virus šarke šljive

Virus šarke šljive predstavlja ekonomski najznajčajnije oboljenje ove voćne vrste. Pored šljive javlja se i na drugim koštičavim voćnim vrstama, kao što su breskva i kajsija. Domaća sorta šljive Požegača je zbog visoke osetljivosti na ovaj virus, gotovo iskrčena na našim prostorima. Jedan od najštetnijih simptoma kod Požegače je prevremeno opadanje nezrelih plodova tako da često opadne i preko 70% zametnutih plodova.

U Srbiji je prisutno mnogo zaraženih stabala koštičavih voćnih vrsta, tako da je gotovo nemoguće gajiti ovu sortu šljive. Ukoliko bi se zasadile zdrave sadnice, tokom četvorogodišnjeg perioda nakon kog Požegača počinje da plodonosi, virus bi gotovo sigurno bio introdukovan u zasad biljnim vašima sa zaraženih stabala. Ostale vrste šljive su tolerante na ovo oboljenje, što znači da se simptomi javljaju samo na listu. Značaj virusa šarke šljive na breskvi i kajsiji je daleko manji.

Foto: Canva


Simptomi na osetljivim sortama mogu se javiti na listu i plodu. Na listu se uočava mozaik, smena hlorotičnih i zelenih zona, često sa uočljivim prstenastim pegama. Na plodu šljive javljaju se ulegnute linije i brazde koje se udubljuju u mezokarp. Takvi plodovi prevremeno opadaju. Kod tolerantnih sorti simprtomi se javljaju samo na listu. Kod breske i kajsije simptomi su slični, s tim što se kod kajsije simptomi mogu javiti i na koštici u vidu karakteristične prošaranosti.

Suzbijanje se svodi na proizvodnju zdravog, sertifikovanog sadnog materijala. Tokom vegetacije neophodno je suzbijati biljne vaši kao vektore ovog virusa. Suzbijanjem vaši moguće je smanjiti brojnost populacije, međutim nije moguće sprečiti njihovu vektorsku ulogu. Kao mera zaštite preporučuje se i krčenje zaraženih stabala.
Danica Živanović Diplomirani inženjer fitomedicina Savetodavac za zaštitu bilja, PSSS Šabac

Najnoviji broj

13. jun 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa