13. jun 2024.13. jun 2024.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Jubilej dostojan poštovanja

Dva veka škole u Crnoj Bari

Jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u zemlji i najstarija u Mačvi priredila je bogat program kako bi obeležila svoj važan datum
Jedna od najstarijih obrazovnih ustanova u zemlji i najstarija u Mačvi obeležila je dva veka postojanja. Osnovna škola u Crnoj Bari, koja nosi ime po jednom od najznačajnijih srpskih pisaca 19. veka Janku Veselinoviću, značajan jubilej obeležila je proteklog meseca raznovrsnim programom. Za datum osnivanja uzima se 1824, godina, kada počinje sa radom škola u Glogovcu, nekada sedište, danas jedno od dva izdvojena odeljenja, pored onog u Sovljaku, koji počinje sa radom 1903. Okuplja 136 đaka (od toga pet u Glogovcu i 14 u Sovljaku) i uprkos maloj brojnosti, prema oceni resornog ministarstva, beleži zapažene rezultate, pa je tako imala čak dva učešća na republičkim takmičenjima.

Foto: Privatna arhiva


Sportske i književno- likovne aktivnosti
Od utorka, 7. do petka, 10. maja, nizale su se aktivnosti i programi u slavu 200 godina obrazovanja, a kruna svega bila je svečana akademija u čijoj su pripremi učestvovali roditelji i tamošnje Udruženje žena „Crnobarke“. Kako je rekla direktorka škole Jelena Avramović, sve je započelo Časom sećanja na Janka Veselinovića, a nastavljeno sportskim aktivnostima. Za učenike starijih razreda održan je šahovski i turnir u malom fudbalu, gde su učestvovale ekipe svih škola iz opštine. Pobednicima turnira, Mesna zajednica Crna Bara obezbedila je pehare za prva tri mesta. Učenici mlađih razreda (Crna Bara, Glogovac, Sovljak) odigrali su ,,Igre bez granica“ u crkvenom dvorištu.

Narednog dana gostovali su satiričar Rade Đergović i jedan od najpoznatijih dečjih pesnika u Srbiji Nedeljko Popadić u okviru jednosatnog druženja sa decom. Učenici mlađih razreda napravili su đačke razglednice, a izložba radova postavljena je u holu škole, zajedno sa radovima učenika koji su učestvovali na konkursu upriličenom povodom proslave jubileja škole. Matičnu školu posetili su i učenici iz izdvojenih odeljenja u Glogovcu i Sovljaku.

Foto: Privatna arhiva


U četvrtak je otpočelo četvorodnevno likovno saborovanje u Etno parku u Sovljaku, uz učešće pet poznatih mačvanskih slikara, među njima i profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

-Oni su svoje slike poklonili školi. Kolonija je trajala četiri dana u Etno parku u Sovljaku. Međutim, nisu bili samo odrasli, bila su sva deca iz naše škole. Crtali su razglednice iz Mačve u okviru saradnje sa Kulturno- obrazovnim centrom i Turističkom organizacijom iz Bogatića. Takođe su i oni raspisali konkurs na kome su naši učenici bili najbrojniji učesnici. Prevezli smo ih autobusima i celo poslepodne su proveli u Sovljaku družeći se sa slikarima. Dolazila je Dragana Ercegovčević koja vodi školicu slikanja „Svetlost“ u Bogatiću. Deca iz njene škole su takođe bili naši gosti i učesnici kolonije. Na kraju su u sali škole u Glogovcu postavljeni radovi nastali kao proizvod tog druženja- objasnila je Avramovićeva.

Foto: Privatna arhiva


Važni razgovori u Nedelji sećanja i zajedništva
Budući da je tada bila organizovana i Nedelja sećanja i zajedništva posvećena stradanju dece u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, u petak je u školi organizovano druženje kroz razgovor o važnim temama.

-Naša škola je raspisala nagradni konkurs posvećen malim pričama iz školskog života na kome je učestvovalo pet škola, među njima i šabačka „Janko Veselinović“, naša i tri škole iz okoline. Tad su nam bili gosti nastavnici, roditelji i učenici iz svih pet škola koji su učestvovali u konkursu, dodelili smo im knjige za prvo, drugo i treće mesto, bio je likovni i literarni konkurs u dve kategorije, mlađi i stariji razredi. Podelili smo im nagrade, svi su dobili knjige. Ceo program je vodila profesorka srpskog jezika i književnosti Katarina Kulezić, a počeli smo tako što smo prikazali dokumentarni film Ljutomira Rundića, osnivača Udruženja „Pero“ iz Loznice. To je bio uvod u razgovor s decom o prijateljstvu, zajedništvu, empatiji. Održana je i promocija knjiga dve učenice iz OŠ ,,Vuk Karadžić“ u Badovincima- istakla je direktorka, dodajući da je istog dana u Domu kulture u Crnoj Bari održana promocija monografije škole koju je izdalo Udruženje „Crnobarski koreni“.

-Prema nekim nezvaničnim izvorima, to se pominje u monografiji, ovo je najstarija škola u Mačvi i škola u Crnoj Bari je osnovana još pre 292 godine, a osnovao je Vuk Isaković. To su nezvanični izvori, potkrepljeni dokumentima u monografiji. Ranije je bila osmorazredna škola u Glogovcu i tamo je bilo sedište škole, pa je 1962. sedište premešteno u Crnu Baru, baš na dan rođenja Janka Veselinovića. U školi u Glogovcu ima soba posvećena Janku Veselinoviću i soba- muzej posvećena Miloradu Paniću Surepu. Takođe, u školi u Glogovcu čuva se originalna slika Milića od Mačve koju je on zaveštao školi, koja bi trebalo da se restaurira i zatim izloži- pojasnila je direktorka.

Foto: Privatna arhiva


Za kraj, u ponedeljak, 13. maja, održana je svečana akademija u Domu kulture, kojoj su, pored kolektiva, đaka i roditelja, prisustvovali i predsednik Opštine Bogatić Milan Damnjanović, kao i načelnica Školske uprave Valjevo Zorica Jocić. Tom prilikom, istaknutim školama i pojedincima dodeljene su zahvalnice.

-Imali smo izuzetnu saradnju sa roditeljima koji su osmislili kako će izgledati doček gostiju u školi, članice Udruženja „Crnobarke“ spremile su posluženje, poklone za sve goste, a vlasnik motela „Mačvanska kuća“, roditelj učenika Zoran Jurišić, mnogo je doprineo u organizaciji svečanog ručka- napomenula je Avramovićeva.

Škola u Crnoj Bari radi u jednoj smeni i već drugu godinu realizuje projekat Ministarstva prosvete obogaćeni jednosmenski rad u okviru koga se prema interesovanju učenika sprovode posebni programi. Trenutno rade na izdavanju diska sa tradicionalnim pesmama koje pevaju učenici, što je započeo pokojni kolega Predrag Drezgić i završetak je planiran, takođe u okviru projekta ministarstva, naredne školske godine u septembru. Prošle godine, Osnovna škola „Janko Veselinović“ iz Crne Bare- izdvojeno odeljenje Glogovac, dobila je i Povelju Opštine Bogatić.
D.D.

Najnoviji broj

18. jul 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa