11. oktobar 2012.11. okt 2012.
FELjTON: MAČVANI U BALKANSKIM I PRVOM SVETSKOM RATU

STRADANjA RATNIKA DALEKO OD ZAVIČAJA

Radi obeležavanja stogodišnjice oslobodilačkih ratova Srbije nedavno je objavljena knjiga Petra Berića i Dragana Josipovića “Mačvani u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu (1912-1918)“. Od narednog broja našeg lista biće objavljeno više priloga o Balkanskim ratovima iz pomenute knjige
Velike borbe i stradanja srpskog naroda u dva Balkanska i Prvom svetskom ratu, a posebno Mačvana, podstaklo je Petra Berića i Dragana Josipovića, da posle nekoliko godina arhivskih istraživanja, a i rada na terenu, prikupljene podatke o poginulim, pomrlim i nestalim ratnicima iz Mačve i objave. Tako je nastala knjiga Mačvani u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu (1912-1918), koja je izašla iz štampe pre nekoliko meseci.
- Iz priča svoga oca Ljubomira saznao sam dosta pojedinosti o njegovih sedam godina ratovanja, te sam želeo da na neki način doprinesem da istina o tim tragičnim godinama srpske istorije bude potpunija ““ kaže profesor Petar Berić.
Izuzetan doprinos u prikupljanju podataka i konačnom uobličavanju ove knjige dao je i Dragan Josipović, diplomirani prostorni planer, koji ističe:
- Veoma me je zainteresovao ovaj period iz istorije srpskog naroda, a naročito zbog stradanja Mačvana u njemu, te sam rado prihvatio svoj deo obaveza oko, inače, veoma napornog i složenog rada vezanog za istraživanje i objavljivanje knjige.
Ova knjiga je veoma obimna (500 strana većeg formata) i u njoj je publikovan samo deo prikupljenog materijala o Mačvanima i ratnim zbivanjima u njihovom zavičaju, te ukoliko okolnosti to omoguće biti objavljen i njen drugi tom približnog obima, čime bi bila kompletirana slika o ratnim zbivanjima u Mačvi i velikim žrtvama koje je ona dala.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa