22. novembar 2012.22. nov 2012.

TABAKERE PONOVO U MODI

Sve češće viđamo tabakere umesto kutije cigareta. Da li je moda u pitanju? Ili nešto drugo? Kao u onoj dečjoj pesmici, samo umesto zime ““ kriza. Ako je kriza nije lav. Jeste. I to ljut.
Za početak naredne godine, najavljen je novogodišnji „poklon“ za pušače - petogodišnji plan poskupljenja akciza na cigarete. Zbog usaglašavanja sa propisima Evropske unije, država će narednih godina utrostručiti cene pakli cigareta, (najjeftinije će koštati 300 dinara), koje će postati sve veći luksuz. Poreski stručnjaci tvrde da je ovakav potez najopravdaniji sa socijalnog aspekta, jer su cigarete i alkohol luksuzna roba, tako da poskupljenje pogađa bogate. Da li je tako?
Poznato je koliko su cigarete štetne, (preko 4.000 raznih primesa prisutno je u samo jednoj cigareti), ali je isto tako činjenica da nisu samo hiroviti bogataši konzumenti, nego svi kojima je ovladala ova bolest zavisnosti. Oni, koji su manje zavisni, masovno ostavljaju cigarete, prelaze na elektronske, ili grickaju koren iđirota, revoltirani zbog poskupljenja, a oni drugi se snalaze kako znaju i umeju. Izgleda da je najviše onih koji puše rezani duvan.
Pušači koji „motaju“ duvan, kažu da bi, za početak, trebalo izdvojiti oko 2.000 dinara za pribor (mašinica i filteri) i naravno, duvan. Posle je bezbolnije, doduše, zavisi gde se nabavlja i šta se traži. Na pijacama, kilogram duvana košta 1.000 dinara, filteri (200 komada) od 150 do 250, mašinice od 150 do 250 dinara za jednu, a postoje i one za dve ili tri cigarete. Tabakere kod vazda snalažljivih i prilagodljivih Kineza mogu se naći u proseku za 200 din. Sve se, ili ponešto od navedenog, može pronaći i na trafikama, gde su nam pošteni trgovci rekli da je prodaja cigareta opala za petnaest do dvadeset odsto. Oglasi na internetu vrve od ponuda.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa