24. januar 2013.24. jan 2013.
U SUSRET PREMIJERI: NEBOJŠA BRADIĆ, REDITELj

POZORIŠNI IZAZOV

„Kultura je ono što ostaje posle nas. To je osnovna odlika nečega što je naše trajanje u vremenu“
Istaknuti pozorišni reditelj, nekadašnji upravnik Kruševačkog pozorišta, „Ateljea 212“, beogradskog Narodnog, Beogradskog dramskog i bivši ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije krajem decembra prošle godine započeo je saradnju sa ansamblom Šabačkog pozorišta. Tako nas u drugoj polovini februara očekuje premijera predstave „Mladi Staljin“ koja se radi po komadu Džona Hodža „Saradnici“. Najpopularnija predstava britanskog Nacionalnog teatra, za koju se i posle godinu dana od premijere traži karta više, Bradićev je rediteljski prvenac kada je u pitanju Šabačko pozorište.
-Predstava „Mladi Staljin“ jeste moja prva saradnja sa ansamblom pozorišta ali sa pozorištem me vezuju dugogodišnje veze i veoma lepe uspomene. Pre više od dvadeset godina na susretima „Joakim Vujić“ u Šapcu dobio sam dve nagrade za režiju predstave, a česte razmene pozorišta koje sam vodio pružile su mi uvid u ono što je rast i rad ansambla i pozorišta u Šapcu. Prilika da radimo zajedno je uvek novi izazov i novo preispitivanje zajedničkih ideja, mogućnosti i potencijala. Zato i komad koji je pred nama jeste jedan veoma plodan izazov za istraživanje i mogućnost da ansambl pozorišta i njegovi istaknuti pojedinci zaigraju i predstave se u zaista izazovnim ulogama i na najbolji način ne samo publici ovde u Šapcu nego verujem i na gostovanjima koja će ova predstava imati širom Srbije ““ rekao je Nebojša Bradić.
Radnja komada smeštena je u 1938. godinu i govori o Staljinovom sukobu sa piscem Bulgakovim koji je bio veliki kritičar njegovog režima. Bulgakov je kažnjen tako što je morao da piše pohvalno o Staljinu veličajući njegovu ličnost i delo.
-Komad se bavi jednom specifičnom temom. Odnosom između umetnika i vlastodršca. Znači odnos koji je poznat još od antičkih vremena, a u ovome što mi danas imamo pred sobom prepoznajemo i naš savremeni trenutak, neke prepletene veze između politike, umetnosti, probleme socijalnog okruženja, ekonomije. Naravno, staljinizam kao poseban fenomen je nešto što je izazov za preispitivanje u svakom vremenu jer on se povremeno pojavljuje u veoma prikrivenim oblicima. U današnje vreme uspon desnice, nacional-socijalizma i određeni procesi koji su u javnoj sferi događaju veoma lako mogu da dobiju devijantne sfere i da, naravno, u tome utiču na razvoj i naše države i našeg društva i da mogu imati veoma štetne posledice na osetljive grupe i pojedince. Zbog toga se bavimo temom koja nam se čini prividno daleka, a ustvari već se nalazi u našem društvu.
Vodeći se omiljenim dramskim citatom „O divno, divno i najdivnije divno, pa opet divno“ iz Šekspirovog dela „Kako vam drago“ Bradić ističe da je u pozorišnoj umetnosti najdivnija upravo mogućnost dijaloga, susret između ljudi koji se u jednom trenutku zajednički dogovore da će raditi nešto što je predmet konfrotacije, diskusije, prevazilaženja tolerancije.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa