31. januar 2013.31. jan 2013.
MLADI TALENTI

PIŠEM, ŠTA BIH DRUGO

Luka Đukanović je odličan učenik petog razreda OŠ ,,Jevrem Obrenović“ u Šapcu. Poput mnoge dece i on ima mnoštvo različitih interesovanja, a pisanjem poezije, bavi se od prvog razreda osnovne škole. Potrebu da piše, dobio je spontano, kako se kod dece to najčešće i događa.
-Kada sam bio prvi razred, neko je doneo u školu pesmicu koju je napisao za domaći. Tako sam odlučio da probam i napisao sam prvu pesmu koja se zove Magija. Pokazao sam je roditeljima, ali mi nisu verovali i mislili su da sam je prepisao iz neke knjige. Od tada sam počeo češće da pišem, šta bih drugo ““ pitajući, konstatuje Luka.
Od prve napisane pesme do danas, nastalo je na desetine autorskih pesama. Neke među njima, donele su Luki priznanja i učešće na poetskim festivalima. U kategoriji ,,ekološka pesma“ na Festivalu humora za decu u Lazarevcu, Pesmom o prirodi, osvojio je drugo mesto. Na šestom Međunarodnom festivalu poezije za decu ““ Banja Luka 2012. njegove dve pesme su ušle u festivalski zbornik. Pesme Eh da sam čarobnjak i Aca faca, odabrane su među 2046 pesama, od oko 900 malih pesnika. Na Festivalu su učestvovala deca iz 90 gradova sa prostora svih šest bivših jugoslovenskih republika. Jedan od članova žirija bio je i pesnik, omiljen među osnovcima, Tode Nikoletić.

PESMA O PRIRODI
Priroda je nešto mnogo bitno,
mora se zaštititi podhitno.

Ljudi razbacuju smeće,
seku lepo drveće,
zagađuju visoke planine
i mirisne doline.
U reku sipaju otrove razne,
svi zaslužuju kazne!

Recikliraj limenku i flašu,
i zaštiti prirodu našu!
Priroda je nešto mnogo bitno,
mora se zaštititi podhitno.

Luka Đukanović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa