14. januar 2010.14. jan 2010.
IZ NOVE ANTOLOGIJE

U CARSTVU SONETA

Nedavno je, u izdanju Službenog glasnika izašla iz štampe dugo očekivana Antologija književnog kritičara Časlava Đorđevića: SRPSKI SONET, u kojoj je, prema očekivanju, bogato zastupljen naš sugrađanin Krstivoje Ilić. Tim povodom, zamolili smo ovog istinskog velikana pesničke reči da za naš list prokomentariše ovaj, ali i neke buduće književne događaje vezane za njegovo stvaralaštvo, u nastupajućoj godini.
* Ova promišljanja upućena su, najpre, čitaocima iz zavičaja, koji ne stižu da prate događanja na velikoj sceni srpskog pesništva, a do čijeg mi je mišljenja veoma stalo.
Kao stvaralac koji skoro da i nema drugog života izuzev književnog, osećam se uzvišeno i nadmoćno što mi godina počinje ulaskom u jednu ovako veliku antologiju srpskih soneta, koji, svojim duhovnim gospodstvom, elegantnom formom, i dugom tradicijom izražavaju mudrost i lepotu srpskog pesničkog jezika.
Nije ni čudo što je onaj najveći među nama, božanski Dučić, jednu od svojih knjiga nazvao: CARSKI SONETI!
* Već godinama, u najznačajnijim antologijama, u kontekstu srpskog pesništva, iz našeg zavičaja pojavljuju se: Vinaver, Davičo i Krstivoje. Tako je bilo i u čuvenoj Antologiji srpskog pesništva dvadesetog veka, tako je i danas.
Istina, i Vinaver, i Davičo, ređe su se bavili sonetnom formom, pa su relativno skromnije zastupljeni: Vinaver sa tri, a Davičo sa dva soneta. Ja sam doživeo pravu počast sa osam soneta, verovatno i zbog toga što se poslednjih godina, koje su i vrhunac moga stvaranja, najviše bavim sonetom.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa