21. februar 2013.21. feb 2013.
EKOS I OŠ “NIKOLAJ VELIMIROVIĆ“

ENERGIJA ZA BUDUĆNOST

Istrošenost fosilnih goriva, zagađenje u životnoj sredini i mogućnost korišćenja energije iz obnovljivih izvora, bile su centralne teme javnog časa održanog u OŠ “Nikolaj Velimirović“, prošlog četvrtka povodom Svetskog dana očuvanja energije
U organizaciji udruženja EKOS i učenika ekološke sekcije OŠ “Nikolaj Velimirović“, 14. februara održan je javni čas pod nazivom “Energija za budućnost“. Događaj je upriličen povodom Svetskog dana očuvanja energije. Deca su na slikovit način ukazala na činjenicu da su fosilna goriva na izmaku, dok se tek u nekim zemljama intenzivno traga za iznalaženju rešenja. Apel za štednjom, bio je jedna od osnovnih poruka sa skupa.
- Drago mi je što mogu sa svojim drugarima da pokažem na koji način može da se štedi energija kao i to da je fosilnih goriva sve manje. Moramo toga biti svesni ““ kaže jedan od učesnika javnog časa Aleksandar Zaplatić.
“Energija sunca je nepresušna, treba više da je koristimo i što češće gasimo sijalice. To sigurnoi svi možemo ““ kategorična je učenica Jovana Milošević.
Sa njom se slaže i učenik Nikola Peterski, koji je pored toga naveo da je uživao dok je sa drugarima spremao čas, ali i da su pored sunca i vetar i voda „moćan“ izvor energije.
Podizanje svesti dece o potrebi očuvanja životne sredine od najranijeg uzrasta, jedan je od načina za stvaranje odgovornih ljudi koji će znati na pravi način da brinu o svom okruženju.
- Ekološka sekcija naše škole je veoma aktivna. Otvoreni smo za saradnju i često organizujemo skupove koji promovišu zaštitu životne sredine. Deca moraju od malih nogu da razvijaju ekološku svest, jer oni su budućnost ““ kaže jedan od organizatora javnog časa, profesorka biologije Jelena Palinkaš.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa