11. februar 2010.11. feb 2010.
BRAZIL , Piše: Mila Starčević

VREME KARNEVALA

SA PUTA PO JUŽNOJ AMERICI, Rio de Žaneiro
Čak i vrapci znaju za Brazil ““ po “sapunskim serijama“ koje uporno hrane svetsko gledalište. Ali, ti isti vrapci znaju i da ova najveća južnoamerička zemlja nije poznata samo po serijama i fudbalu već po jedinstvenom karnevalu u “najlepšem gradu sveta“ kako mnogi nazivaju - Rio de Žaneiro - gradu razbibrige, sunca i ljubavi...
Smešten u zalivu Guanabara, s brežuljcima iza, i morem ispred - Rio ima oko 2.000 plaža od koje je najpoznatija Kopakabana.
Grad je dobio ime od portugalskog osvajača koji je davnih godina uplovio u ušće nepoznate reke i kojoj je dao ime “Januarska reka“. Na tom mestu niče naselje, pa grad koji mnogo kasnije ““ posle oslobođenja od Portugalaca, postaje federacija. Bivši kolonizatori mu ostavljaju jezik i katoličku veru. I mada je zvanična prestonica Brazilija, Rio sa više od 14 miliona stanovnika, nikad nije prestao da bude najveća tropska metropola i duhovni centar zemlje. Pored mnogih mesta turističkog hodočašća - najlepši su ljudi, tačnije karioke! Dugih nogu, raskošnih oblina i tena boje čokolade - slove za najlepše žene na svetu.
Baš kao dezert, priču o njima ostavljam za kraj!

Zima na +30 C!

Između niza hotela i Kopakabane proteže se dugačka Atlantik avenija, pa šetalište 6 km dugačko. Podne, 30C. Gde bismo nego na plažu! U kupaćim kostimima, s radošću u srcu, hrlimo ka zapenušanim talasima. Ali, gde je svet, gde su kupači, naročito kupačice?! pitamo meštane koji odeveni seda na klupi.
“Pa vežbaju! Naši sugrađani cele godine vežbaju rumbu, sambu, bosa novu, lambadu i druge igre - jer karneval počinje i sad su svi veoma zauzeti“¦A što se kupanja tiče - sad je zimski period, vidite da je samo 30C! Obucite se i prošetajte našim “siudad maraviljoza“ ““ božanstvenim gradom!, posavetovaše nas.
Tek da nas mine želja, kvasimo noge u zapenušalim kresticama toplih talasa“¦ Nevoljno prihvatamo savet domaćina i krećemo ka centru grada. Izbijamo na široki bulevar Lemos, s mukom se probijajući kroz uzavrelu gužvu šetača novopridošlih sa svih krajeva sveta.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa