Info

8. avgust 2013.8. avg 2013.
NOVI ZAKON O PREKRŠAJIMA

ZA EFIKASNIJE SUDOVE

Skupština nedavno usvojila novi Zakon o prekršajima. Najvažnije novine uvođenje prekršajnog naloga i registra neplaćenih novčanih kazni. Izmene bi trebale znatno da povećaju efikasnost sudova
Prethodna Vlada formirala je radnu grupu za izmenu Zakona o prekršajima, a ova Vlada je prihvatila da se nastavi rad na tome. Prvi put je dosta prekršajnih sudija učestvovalo u donošenju Zakona. Ljudi iz struke, koji bolje znaju gde su problemi u radovima sudova, nego neko ko nije iz prakse, bili su uključeni u izradu. Novi Zakon je trebao da stupi na snagu 1. januara, pa u aprilu, i sada je napokon usvojen. Njegova primena počeće 1. marta 2014. godine, objašnjava detalje oko samog donošenja zakona predsednik Prekršajnog suda u Šapcu Vlada Kovanović.
Prema njegovim rečima rok od sedam meseci do primene ostavljen je da bi se drugi zakoni, kao što je na primer Zakon o saobraćaju, prilagodili ovome. Brojne su novine donete, a Kovanović smatra da su najbitnije uvođenje prekršajnog naloga i registra neplaćenih novčanih kazni. Navodi da je prekršajni nalog već uveden u zemljama regiona, gde se pokazao veoma dobro.
-Za blaže prekršaje za koje su propisane fiksne kazne moći će da se, osam dana od prijema naloga, plati samo polovina iznosa, i nema pokretanja postupka ni troškova po tom osnovu. Ako lice ne smatra da je načinilo prekršaj, u tom roku može da pokrene sudski postupak. Ipak, dokaže li se da je prekršaj načinjen plaća i iznos kazne i sudske troškove. Ako se u roku od osam dana ne plati ni kazna i ne pokrene sudski postupak organ uprave dostavlja predmet Prekršajnom sudu u postupak izvršenja. Tada neće biti postupka dokazivanja, a uz pun iznos kazne će se platiti i troškovi izvršenja, objašnjava Kovanović.
Ovo bi trebalo da dovede do rasterećenja sudova, ali i organa uprave. Pored manjeg broja predmeta, došlo bi i do smanjenja troškovi sudova.
Novi Zakon uvodi i registar neplaćenih novčanih kazni. Svako lice koje napravi prekršaj na teritoriji Republike Srbije, i ne plati ga, biće u jedinstvenom kompjuterskom sistemu. Svaki prekršajni sud u Srbiji imaće uvid u njega. Ko ne plati svoje kazne neće moći na državnim šalterima da dobije razne dozvole i uverenja.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa