26. septembar 2013.26. sep 2013.
OD 30. SEPTEMBRA

PROMENA SMENA U ŠABAČKIM ŠKOLAMA

Po Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, član. 32, („Sl. Glasnik RS“, br. 55/2013) „škola koja organizuje redovnu poludnevnu nastavu u dve smene stara se da svi učenici ravnomerno pohađaju nastavu u obe smene, smenjujući se u jednakim vremenskim intervalima, ne dužim od jednog meseca“. Ovaj zakon stupio je na snagu 03. jula ove godine, a sa njegovom primenom krenulo se od školske 2013/2014. godine tako da će i šabačke osnovne škole od tridesetog septembra početi da rade po novom rasporedu časova.
Po rečima Ane Marinković, načelnice Odeljenja za društvene delatnosti, do donošenja navedenog zakona škole su imale mogućnost uvođenja promene smena, što je veliki broj škola u Srbiji i okruženju praktikovao, a od ove školske godine to je obaveza za sve osnovne škole koje rade u dve smene.
- Obaveza je škola da primenjuju navedenu zakonsku odredbu i odlukama organa škole ne može se menjati obavezujuća zakonska norma. Takođe, lokalna samouprava nema nadležnost u odlučivanju u vezi promene smena, ali pruža pomoć i podršku školama u cilju prevzilaženja organizacionih problema. U tom smislu, u Gradskoj upravi grada Šapca održano je i nekoliko sastanaka sa svim relevantnim subjektima koji mogu imati uticaja na kvalitet organizacije rada škola u novim uslovima. Tada se došlo i do mogućih rešenja. U slučaju pojave nepredviđenih poteškoća, staraćemo se da ih zajedno prevaziđemo kako bi se nesmetano obavljao vaspitno-obrazovni proces u školama na teritoriji grada Šapca. Istovremeno, za sve objektivne pojedinačne problemem u smislu primene zakonske odredbe, škola se može obratiti isključivo Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije ““ istakla je Ana Marinković napominjući da će se u toku meseca oktobra u hodu rešavati eventualni tehnički problemi sa direktorima škola.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa