17. oktobar 2013.17. okt 2013.
OŠ „NATA JELIČIĆ“

BEZUSLOVNOM LjUBAVLjU DO USPEŠNOG DETETA

Povodom Dečje nedelje prošle srede u organizaciji školskog psihologa Slobodanke Aleksić održana tribina na temu „Značaj porodice za razvoj ličnosti deteta“
„Vaša deca nisu vaša deca./ Oni su sinovi i kćeri čežnje života za samim sobom./ Ona dolaze kroz vas, ali ne od vas,/ i premda su s vama, ne pripadaju vama. /Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli,/ jer, ona imaju vlastite misli“, zapisao je davno Kahlil Gibran, libansko-sirijsko-američki pesnik i slikar. I upravo u ovim stihovima krije se prava istina o odnosu roditelja i dece. Samo dobro izgrađen odnos sa sopstvenim detetom dovodi do njegovog pozitivnog razvoja ličnosti. Govoreći na ovu temu Trajko Davidovski, psiholog i porodični terapeut Centra za socijalni rad istakao je da su za razvoj deteta pored gena važni kako socijalna sredina tako i aktivnost deteta, njegov rad i borba za uspeh.
- Svaki od ova tri faktora utiču na razvoj deteta. Ništa nije zanemarljivo. S druge strane, na roditeljstvo utiču faktori poput bliskog odnosa roditelj ““ dete, pozitivnog stava roditelja prema školi i učenju, realističkog očekivanja roditelja u vezi uspeha, pokazivanja interesovanja i angažovanja u dečjem školovanju, učestvovanja na roditeljskim sastancima i ostalim školskim aktivnostima, obrazovanost roditelja i socijalno-ekonomski status, roditeljska usmeravanja dece na čitanje, formiranje radnih navika i visok nivo očekivanja postignuća, podržavanje prijateljstva sa uspešnim vršnjacima, dobra komunikacija između članova porodice, roditeljska uspešnost, kompetentnost u roditeljstvu i roditeljski autoritet ““ dodao je Davidovski.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa