21. novembar 2013.21. nov 2013.
MLADI ŠAPČANI KOJI SU „VIDELI SVET“

IZMEĐU SNA I JAVE

Jovan Soldatović, student treće godine Visoke tehnološke škole strukovnih studija jedan je od najmlađih učesnika programa „Radi i putuj u USA“. Tokom protekle dve godine proveo devet meseci u Ohaju i Minesoti ponevši odatle najlepše uspomene i neprocenjiva iskustva
Nepunih mu je dvadeset godina a već za sobom ima veliko životno iskustvo. Vodeći se kroz život motom: „Privilegija života, budi ono što jesi“, Jovan Soldatović, pokazao je da se radom i znanjem može mnogo toga postići. Samouvereno je već prošle godine krenuo na put „preko bare“. Zahvaljujući programu „Radi i putuj u USA“, namenjenom studentima iz celog sveta, 2012. godine boravio je po prvi put u Ohaju. Radeći kao spasilac na bazenima u Sidar Pointu, velikom odmaralištu u gradu Sandaski, imao je priliku da se upozna sa studentima iz celog sveta.
- Bio sam jedan od dve i po hiljade studenata koji su radili na različitim poslovima u Sidar Pointu, velikom odmaralištu sa atraktivnim akva bazenima, roler kosterima koji su jedni od najvećih u USA i u koje dnevno dođe do 250.000 Amerikanaca. Kompleks je izuzetno velikih razmera tako da je pored nas radilo i 2.500 američkih studenata. Bili smo smešteni u paviljonima koji su bili namenjeni radnicima gde smo u slobodno vreme pravili nezaboravne žurke sa muzikom i pesmama iz svih krajeva sveta ““ kaže Jovan.
Ove godine put ga je odveo u okolinu Duluta u Minesoti. U restoranu „Naniboujou Lodge“, osnovanom 1927. godine, sasvim nenadano se našao i u ulozi kuvara.
-Ovaj restoran nalazi se trideset kilometara od kanadske granice u jednom od najlepših nacionalnih parkova Amerike. Napravljen je od drveta i ukrašen originalnim indijanskim freskama koje im daju autentičnost i istorijsku vrednost. U vlasništvu je jedne porodice koja iz generacije u generaciju nudi svojim gostima aktivan odmor. Kao objekat od izuzetnog istorijskog značaja pod zaštitom je američke vlade. Iako sam tamo otišao da radim kao baštovan već posle tri dana pomagao sam u kuhinji. Petog dana, kada su videli da se dobro snalazim u kuhinji obukli su me u kuvarsku uniformu koju sam dobio na poklon i doneo kući u Srbiju ““ dodaje sa osmehom Jovan.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa