8. januar 2015.8. jan 2015.
SPOMENIK U BOGATIĆU STRADALIM MAČVANIMA U PRVOM SVETSKOM RATU

ZA SVAKODNEVNO SEĆANjE

Spomenik “Seljacima i ratnicima Mačve od 1912. ““ 1918. godine“ pre nekoliko dana svečano je otkriven u dvorištu OŠ “Mika Mitrović“ u Bogatiću. Inicijativa da se na ovaj način ukaže počast stradalim mačvanskim seljacima u Prvom svetskom ratu potekla je od Udruženja građana “Mačva“, a podržana je i od strane lokalne samouprave.
-Naša želja je bila da se, u buduće, opština Bogatić, kao i cela Mačva, ne obeležava ovakve prigode samo u godinama jubileja, nego da imamo stalni ambijent gde će deca i mlade generacije učiti o pravim vrednostima i zdravom izboru, rekao je Dragan Avrić, ispred UG “Mačva“.
Predsednik opštine Bogatić, Nenad Beserovac naveo je da će opštine u narednim godinama nizom akcija i manifestacija podsećati na ratne godine.
-Nadam se da za našu zemlju dolaze bolja vremena i da više nikada nećemo biti u prilici da svoj patriotizam dokazujemo na bojnom polju istakao je Beserovac.
Izgled spomenika osmislio je grafički dizajner Sveta Damnjanović, rodom iz Glušaca, čiji su preci učestvovali u ratovima. Prema njegovim rečima, u izradi spomen ““ obeležja vodila ga je ideja o stricu koji je bio nosilac Karađoređeva zvezde sa mačevima.
Otkrivanju spomenika su pored predstavnika lokalne samouprave i učenika škole, prisustvovali i brojni građani. Povodom ovog događaja održana je i svečana akademija, a na njoj su gosti bili i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Vojske Srbije, kao i javnih ustanova u Bogatiću.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa