15. januar 2015.15. jan 2015.
CENTAR AKADEMSKE REČI

SVET IZ DRUGOG UGLA

Poznati Šapčanin profesor dr Zoran Milošević, naučni savetnik Instituta za političke studije u Beogradu osnovao “Centar akademske reči“, privatnu instituciju koja se bavi promovisanjem kulture, nauke i pre svega sagledavanjem društvenih vrednosti. Svoju delatnost plasira uz pomoć sajta njnjnj.carsa.rs i objavljuje analize i informacije o najvažnijim zbivanjima u toj oblasti.
- Možemo da se pohvalimo da iako postojimo tek od oktobra meseca naš sajt ima izuzetnu posećenost i to od Indonezije do Norveške, koja za vikend dostigne i do deset hiljada preuzimanja tekstova.
Zahvaljujući takvom angažovanju profesor Milošević je i član redakcije “Zapadna Rusija“, sajta čije je sedište u Belorusiji a koji se bavi takođe promovisanjem tradicionalnih vrednosti ruskog naroda, pravoslavlja, kulture i borbom protiv falcifikovanja istorije, odnosno borbom za očuvanje jedinstva ruskog kulturnog prostora.
- “Nova logika imperije“ je prva knjiga Centra akademske reči i predstavlja zbir radova koji su ranije publikovani u naučnim časopisima i edicijama a govori o tome da su Sjedinjene Američke Države naslutile da je prošlo vreme ostvarivanja njihovih interesa tako što će imati ambasadu u glavnom gradu neke države nego da je potrebno da se izvrši drugačija distribucija predstavljanja države a to je i po regionima. Pre svega onim regionima koji su bogati i interensantni za Ameriku, što se posebno odnosi na Kinu, Indiju i druge mnogoljudne države, i zato otvaraju mnogobrojna predstavništva ne samo ambasada nego i korporacija i drugih institucija gde mogu da izvrše uticaj da bi se došlo do njihovih interesa. Ukratko prepričavam šta je ta nova logika imperije, jer Amerika je zna se, po definiciji, imperija- ističe dr Zoran Milošević.
Druga knjiga u izdanju ove institucije je “Stvaralačka snaga Engleza“, autora profesora Rada Božovića, koji je bio dekan Filozofskog fakulteta, je studija koja govori objektivno i o snazi te nacije ali i o negativnoj strani Engleza.
- Ta knjiga je zapravo udžbenik engleske kulture, istorije i politike jer kao što se zna Englezi su bili i još uvek su imperijalna sila a po mentalitetu su uvek brodovima putovali u osvajanje drugih teritorija. Knjiga sadrži i prikaze poznatih englesko srpskih odnosa što je svakako i povod da se poseti naš sajt- dodaje profesor Zoran Milošević.
B.Jelić

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa