22. januar 2015.22. jan 2015.
KLIZIŠTE JALOVINE PROBILO BRANU

TEŠKI DANI U KOSTAJNIKU

Brana kod sela Kostajnik, opština Krupanj, probijena je pred klizištem jalovine iz nekadašnjeg rudnika „Stolice“ i više nije u funkciji
Imamo nove otvore na branama i sada se slobodno može reći da ove brane više nemaju nikakvu funkciju jer je jalovina sa teškim metalima dospela u vodotokove- kaže član gradskog veća za javni sektor i zaštitu životne sredine u Loznici, Dragoslav Dobrić.
Dok se čekaju najnovije analize vode, predstavnici lokalnih vlasti, apeluju na stanovništvo, da ne koristi vodu čak ni u tehničke svrhe.
-Analize vode nisu skoro rađene ali ćemo insistirati da se to što pre uradi, kao i analize sedimenata- kaže Dragoslav Dobrić.
Uprkos ovim upozorenjima, stanovnici Kostajnika i okolnih sela upotrebljavaju vodu jer kako kažu, nemaju izbora.
-Koristim vodu iz svog bunara jer je to jedini izvor sa kojim raspolažemo. Zabrinuti smo ali šta da se radi- kaže Milivoj Vučetić dok priprema prase koje će poslužiti gostima na slavskoj trpezi.
I dok poljoprivrednici planiraju radove u polju koji će brzo doći na red, u Kostajniku sudeće po stanju u njivama, ove godine moraće da sačekaju.
- Njive su nam pune peska i tamo ne može ništa da se radi. Mora prvo da se očisti površinski sloj a nema nikakvih vesti o tome- kaže Slaviša Vučetić iz Kostajnika.
Iako se uskoro mogu očekivati nove padavine a sa njima i dodatni problemi i zagađenje već ugroženih reka u ovom slivu, konkretno i jedino trajno rešenje u vidu dekontaminacije zemljišta, ipak će sačekati proleće.
D.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa