Инфо

22. јануар 2015.22. јан 2015.
КЛИЗИШТЕ ЈАЛОВИНЕ ПРОБИЛО БРАНУ

ТЕШКИ ДАНИ У КОСТАЈНИКУ

Брана код села Костајник, општина Крупањ, пробијена је пред клизиштем јаловине из некадашњег рудника „Столице“ и више није у функцији
Имамо нове отворе на бранама и сада се слободно може рећи да ове бране више немају никакву функцију јер је јаловина са тешким металима доспела у водотокове- каже члан градског већа за јавни сектор и заштиту животне средине у Лозници, Драгослав Добрић.
Док се чекају најновије анализе воде, представници локалних власти, апелују на становништво, да не користи воду чак ни у техничке сврхе.
-Анализе воде нису скоро рађене али ћемо инсистирати да се то што пре уради, као и анализе седимената- каже Драгослав Добрић.
Упркос овим упозорењима, становници Костајника и околних села употребљавају воду јер како кажу, немају избора.
-Користим воду из свог бунара јер је то једини извор са којим располажемо. Забринути смо али шта да се ради- каже Миливој Вучетић док припрема прасе које ће послужити гостима на славској трпези.
И док пољопривредници планирају радове у пољу који ће брзо доћи на ред, у Костајнику судеће по стању у њивама, ове године мораће да сачекају.
- Њиве су нам пуне песка и тамо не може ништа да се ради. Мора прво да се очисти површински слој а нема никаквих вести о томе- каже Славиша Вучетић из Костајника.
Иако се ускоро могу очекивати нове падавине а са њима и додатни проблеми и загађење већ угрожених река у овом сливу, конкретно и једино трајно решење у виду деконтаминације земљишта, ипак ће сачекати пролеће.
Д.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa