5. februar 2015.5. feb 2015.
ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE OPŠTINE BOGATIĆ

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Povodom vanredne situacije u Crnoj Bari i informacija koje su objavljene tim povodom u više medija, Štab za vanredne situacije Opštine Bogatić obaveštava javnost o preduzetim merama od prvih analiza pijaće vode na području opštine Bogatić (novembar 2014. godine) do danas.
Prva provera kvaliteta pijaće vode u opštini Bogatić, u selima Badovinci, Salaš Crnobarski i Crna Bara, sprovedena je u novembru 2014. godine, nakon ekološkog akcidenta u rudniku Stolice. Tada su obavljene i analize i na prisustvo teških metala na pet mesta u Badovincima i Crnoj Bari i na tri lokacije u Salašu Crnobarskom. Na osnovu tih analiza, jedino je u Crnoj Bari, na arteskom bunaru, analiza pokazala prisustvo arsena u vodi. Po nalazu Zavoda za javno zdravlje Šabac prisustvo arsena je geološkog porekla i nije u vezi sa akcidentom u rudniku Stolice.
Štab za vanredne situacije Opštine Bogatić je 18.11.2014. doneo odluku o zabrani korišćenja vode sa ove arteske česme i njenom zatvaranju. Uzorak vode sa arteskog bunara u Crnoj Bari je jedini potvrdio prisustvo arsena, pa su i preduzete navedene mere, a meštanima je preporučeno da izvrše kontrolu kvaliteta vode u svojim domaćinstvima.
Na inicijativu Mesne zajednice Crna Bara, 22. januara 2015. ekipe Zavoda za javno zdravlje iz Šapca su u Crnoj Bari uzele uzorke vode u 41 domaćinstvu i na arteskim česmama u Crnoj Bari i Sovljaku (analiza na teške metale).
Analize ovih uzoraka su stigle 2. februara. Uzorci uzeti u 40 domaćinstava pokazali su veću koncentraciju nitrata od dozvoljene, zbog čega ova voda ne može da se koristi za piće i pripremanje hrane. U uzorku vode sa arteskih česmi u Sovljaku i Crnoj Bari pronađeno je prisustvo arsena.
Štab za vanredne situacije Opštine Bogatić je zasedao 3. februara, upoznao se sa rezultatima analize vode, a predsednik Opštine Bogatić doneo odluku o proglašenju vanredne situacije u Crnoj Bari.
Štab za vanredne situacije, kome su prisustvovali i direktorka Zavoda za javno zdravlje iz Šapca prim. dr Milijana Popović i dr Igor Dragičević, specijalista higijene Zavoda za javno zdravlje, doneo je odluke: da se u Crnoj Bari zabrani korišćenje vode u domaćinstvima za piće i pripremanje hrane, da se zatvori arteska česma u Sovljaku /arteska česma u Crnoj Bari je već ranije zatvorena na osnovu analiza iz novembra/.
Istog dana je angažovana cisterna sa pijaćom vodom iz Šapca i definisane aktivnosti koje treba da preduzmu Dom zdravlja, veterinarska služba, Centar za socijalni rad i Crveni krst. Takođe, istog dana je uspostavljen kontakt sa Rudarsko-geološkim fakultetom u Beogradu radi angažovanja stručnih ekipa na istraživanjima za nove arteske bunare kako bi se pronašle lokacije sa zdravom pijaćom vodom.
Sastanak sa stručnjacima sa Rudarsko-geološkog fakulteta održan je 10. februara. Meštani Crne Bare se pijaćom vodom snabdevaju iz cisterne JKP „Stari grad“ iz Šapca, svakodnevno od 9 do 12 sati, a u Sovljaku od 12 do 13,30 sati. Obezbeđeno je 2.000 litara flaširane vode.
Komandant Štaba za vanredne situ

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa