Инфо

5. фебруар 2015.5. феб 2015.
ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ОПШТИНЕ БОГАТИЋ

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Поводом ванредне ситуације у Црној Бари и информација које су објављене тим поводом у више медија, Штаб за ванредне ситуације Општине Богатић обавештава јавност о предузетим мерама од првих анализа пијаће воде на подручју општине Богатић (новембар 2014. године) до данас.
Прва провера квалитета пијаће воде у општини Богатић, у селима Бадовинци, Салаш Црнобарски и Црна Бара, спроведена је у новембру 2014. године, након еколошког акцидента у руднику Столице. Тада су обављене и анализе и на присуство тешких метала на пет места у Бадовинцима и Црној Бари и на три локације у Салашу Црнобарском. На основу тих анализа, једино је у Црној Бари, на артеском бунару, анализа показала присуство арсена у води. По налазу Завода за јавно здравље Шабац присуство арсена је геолошког порекла и није у вези са акцидентом у руднику Столице.
Штаб за ванредне ситуације Општине Богатић је 18.11.2014. донео одлуку о забрани коришћења воде са ове артеске чесме и њеном затварању. Узорак воде са артеског бунара у Црној Бари је једини потврдио присуство арсена, па су и предузете наведене мере, а мештанима је препоручено да изврше контролу квалитета воде у својим домаћинствима.
На иницијативу Месне заједнице Црна Бара, 22. јануара 2015. екипе Завода за јавно здравље из Шапца су у Црној Бари узеле узорке воде у 41 домаћинству и на артеским чесмама у Црној Бари и Совљаку (анализа на тешке метале).
Анализе ових узорака су стигле 2. фебруара. Узорци узети у 40 домаћинстава показали су већу концентрацију нитрата од дозвољене, због чега ова вода не може да се користи за пиће и припремање хране. У узорку воде са артеских чесми у Совљаку и Црној Бари пронађено је присуство арсена.
Штаб за ванредне ситуације Општине Богатић је заседао 3. фебруара, упознао се са резултатима анализе воде, а председник Општине Богатић донео одлуку о проглашењу ванредне ситуације у Црној Бари.
Штаб за ванредне ситуације, коме су присуствовали и директорка Завода за јавно здравље из Шапца прим. др Милијана Поповић и др Игор Драгичевић, специјалиста хигијене Завода за јавно здравље, донео је одлуке: да се у Црној Бари забрани коришћење воде у домаћинствима за пиће и припремање хране, да се затвори артеска чесма у Совљаку /артеска чесма у Црној Бари је већ раније затворена на основу анализа из новембра/.
Истог дана је ангажована цистерна са пијаћом водом из Шапца и дефинисане активности које треба да предузму Дом здравља, ветеринарска служба, Центар за социјални рад и Црвени крст. Такође, истог дана је успостављен контакт са Рударско-геолошким факултетом у Београду ради ангажовања стручних екипа на истраживањима за нове артеске бунаре како би се пронашле локације са здравом пијаћом водом.
Састанак са стручњацима са Рударско-геолошког факултета одржан је 10. фебруара. Мештани Црне Баре се пијаћом водом снабдевају из цистерне ЈКП „Стари град“ из Шапца, свакодневно од 9 до 12 сати, а у Совљаку од 12 до 13,30 сати. Обезбеђено је 2.000 литара флаширане воде.
Командант Штаба за ванредне ситу

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa