12. februar 2015.12. feb 2015.
IZVIĐAČI

ŠABAČKI SLAVUJI

Zabavni program u izviđačima pomaže savlađivanje stručnog programa. U Srbiji, u nekoliko gradova, svake godine održavaju se “smotre“ izviđačkog stvaralaštva. Najpoznatiji su “Svetosavski susreti“. Šapčani prvi među 22 odreda i 38 ekipa
U izviđačkoj organizaciji važi “pravilo“ da sve što su akcije teže to su interesantnije za učesnike. Snagu i motiv za takve akcije izviđači nalaze u zabavnom programu, a to su razne igre, sportska takmičenja, takmičenja u pevanju izviđačkih pesama, izložbe izviđačkih suvenira stečenih u jednoj godini i nezaboravna izviđačka druženja, naročito uz logorsku vatru.
Odred izviđača “Sveti Sava“ iz Beograda već deceniju vrlo uspešno organizuje takmičenje u pevanju izviđačkih pesama, pod nazivom “Svetosavski susreti“, veoma posećenoj akciji u Srbiji.
Nedavno je održan jubilarni deseti susret izviđača Srbije u Beogradu. Učestvovalo je 22 odreda sa 38 pevačkih ekipa iz trinaest gradova u Srbiji i sa 452 učesnika. Svaka takmičarska ekipa izvodila je po dve horske pesme izviđačkog sadržaja. Šabački izviđači, ekipa iz odreda “Vera Blagojević“, pevali su izviđačke pesme “Tabor“ i “Gin-geng-guli“. Ekipa se zvala “Šabački slavuji“. Njih su vrlo stručno spremali i vodili starešina odreda Savo Dervišević i zamenik Vukašin Đukić, inače učenik Medicinske škole. Njihovo pevanje muzički su pratili Jovan-Jovidža Ilić, Kristina Isailović, Miloš Mirković i Vukašin Đukić.
Daleko ispred ostalih, po oceni žirija, bili su “Šabački slavuji“ i osvojili prvo mesto. Za ovaj uspeh dobili su diplomu za plasman, zahvalnicu za učešće i stilizovanu bronzanu figuru izviđača sa trubom. Za plasman najdraža im je nagrada, hvale se Šapčani, dugotrajni aplauz publike.
Starešina odreda Savo Dervišević veoma je zadovoljan nastupom članova svog odreda, a posebno ističe veoma srdačne čestitke kolega predstavnika drugih odreda, učesnika na smotri.
Šapčani i na ovaj način nastavljaju uspešno horsko pevanje, gde su uvek bili među najboljima u Srbiji.
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa